den 12 april 2024

Ny studie med målsättning att rädda liv vid hjärtstopp

Den svenskledda internationella PRINCESS2-studien har nu påbörjats vid Centrum för hjärtstoppsforskning, på Institutionen för Klinisk forskning och utbildning på Södersjukhuset. Studien ska utvärdera effekten av hur en ultrasnabb nedkylning påverkar överlevnaden vid hjärtstopp med en fullständig neurologisk återhämtning.

Akil Awad

Specialistläkare. Foto: Torkel Ekqvist.

Studien leds på Södersjukhuset av Akil Awad, specialistläkare i Medicinisk intensivvård. Den kommer att pågå vid cirka 20 europeiska studiecentrum, inklusive platser i Spanien, Italien, Österrike, Tyskland, Slovenien och Belgien.

– Det är inspirerande att arbeta med en studie som involverar hela vårdenheten för hjärtstopp, särskilt tillsammans med flera stora europeiska hjärt-kärlcentrum, säger Akil Awad.

Forskning är ett led i att fortsatt utveckla nya behandlingsmetoder inom området för hjärtstopp för att rädda fler liv.

– Vi bedriver mycket aktiv och framgångsrik forskning inom området för hjärtstopp här på Södersjukhuset och vår ambition är att vara ledande i utvecklingen av nya livräddande behandlingsmetoder, säger Raffaele Scorza, verksamhetsområdeschef på verksamhetsområde Kardiologi, Södersjukhuset.

Information om studien

PRINCESS2 är en akademisk randomiserad kontrollerad studie. Den planeras pågå i tre år och kommer att inkludera 1 000 patienter, varav de mest kritiskt sjuka hjärtpatienterna med kammarflimmer och hjärtstopp. Målet är att utvärdera effekten av hur en ultrasnabb nedkylning, redan i patientens bostad eller senast i ambulansen, påverkar överlevnaden med fullständig neurologisk återhämtning, när den portabla kylmetoden RhinoChill appliceras på platsen för hjärtstopp, jämfört med standardbehandling.

Källa: Södersjukhuset.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser