den 8 februari 2022

Skånsk studie: omikron utgör viss risk för ovaccinerade äldre med riskfaktorer

För en ovaccinerad kvinna i motsvarande ålderskategori och antal riskfaktorer var risken att bli svårt sjuk under perioden då deltavarianten dominerade drygt 20 procent. Under omikron-perioden var risken drygt 16 procent. För en vaccinerad kvinna i denna kategori sjunker risken för svår sjukdom vid omikron till 0,3 procent. Foto: Arkivbild.

Mycket tyder på att virusvarianten omikron ger en mildare sjukdom än deltavarianten av covid-19. Men detta gäller främst vaccinerade. För personer över 65 år, och medelålders män med riskfaktorer, innebär omikron hög risk för svår sjukdom om man varken är vaccinerad eller haft sjukdomen tidigare. Det visar resultat från en studie på hela Skånes befolkning. ”Risken är lägre än med deltavarianten, men fortfarande hög för ovaccinerade som inte haft covid-19 tidigare”, säger Fredrik Kahn, överläkare inom infektion på Skånes universitetssjukhus och forskare vid Lunds universitet.

Resultaten kommer från en delstudie av den regionala vaccinationsuppföljningsstudien Covers.

I delstudien har forskarna undersökt hur allvarligt sjuka skåningarna blivit av omikron jämfört med deltavarianten. Underlaget utgörs av totalt 55 000 personer som för första gången lämnat positivt provsvar på covid-19. Forskarna har jämfört provsvar från perioden då deltavarianten dominerade smittspridningen (från vecka 27 till vecka 47 2021), med perioden då omikron dominerade (vecka 52 2021 till vecka 1 2022).

Risken inte obetydlig
Risken för allvarlig sjukdom bland ovaccinerade som smittats för första gången är lägre under perioden då omikron dominerar smittspridningen. Men risken är fortfarande hög för både ovaccinerade kvinnor och män i åldersgruppen 65+, oavsett om man har andra riskfaktorer eller inte.

Fredrik Kahn, överläkare inom infektion på Skånes universitetssjukhus, ger ett exempel:

– För en ovaccinerad man över 65 år med en underliggande riskfaktor var risken för svår sjukdom nästan 40 procent med deltavarianten. Med omikron är risken drygt 15 procent. Klart lägre – men långt ifrån obetydlig. Hade personen varit vaccinerad hade risken istället sjunkit till 3 procent, säger Fredrik Kahn.

För en ovaccinerad kvinna i motsvarande ålderskategori och antal riskfaktorer var risken att bli svårt sjuk under perioden då deltavarianten dominerade drygt 20 procent. Under omikron-perioden var risken drygt 16 procent. För en vaccinerad kvinna i denna kategori sjunker risken för svår sjukdom vid omikron till 0,3 procent.

Ovaccinerade i större risk
Till riskfaktorer räknas förutom ålder till exempel cancersjukdomar, demens och fetma. Svår sjukdom innebär att personen blir inlagd på sjukhus och behöver vård med mer än fem liter syrgas. Det är framför allt bland ovaccinerade män med mer än en riskfaktor som risken ökar kraftigt för svår sjukdom även med omikronvarianten.

I resultaten syns också en risk för svår sjukdom under omikronperioden bland ovaccinerade män i åldersgruppen 40 – 64 år som har en eller flera riskfaktorer. Men att vaccinera sig mot covid-19 gör stor skillnad, säger Fredrik Kahn.

– Vi ser att oavsett kön, ålderskategori och underliggande riskfaktor eller inte, så sjunker risken för svår sjukdom rejält om personen är vaccinerad. Vaccinen är inte så effektiva mot smittspridningen av omikron – men de skyddar väldigt bra mot att bli svårt sjuk.

I vaccinationsuppföljningsstudien Covers fortsätter forskarna nu att följa vaccinernas effekter och hur immunförsvaret reagerar på sikt efter vaccination.

Källa: Skånes universitetssjukhus

Fakta:
Studien är publicerad som så kallad preprint. Det är en vetenskaplig text som ännu inte har genomgått referentgranskning, peer review, för publicering i exempelvis en vetenskaplig tidskrift.

Länk till preprint: Risk of severe COVID-19 from the Delta and Omicron variants in relation to vaccination status, sex, age and comorbidities – surveillance results from southern Sweden | medRxiv

För fler siffror från studien: Vaccinernas skyddseffekt i Skånes befolkning (sodrasjukvardsregionen.se)


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser