den 31 maj 2023

Kranskärlssjukdom kopplad till ökad risk för demens och snabbare kognitiv nedgång hos äldre

Äldre personer med kranskärlssjukdom löper en ökad långsiktig risk för demens och accelererad kognitiv nedgång, oberoende av samexisterande förmaksflimmer, hjärtsvikt och cerebrovaskulär sjukdom.

Chengxuan Qiu

Forskare. Foto: Stefan Zimmerman.

En ny studie publicerad i Alzheimer's & Dementia, föreslår att hjärtat, hjärnan och kognitiv funktion är kopplade i åldrandeprocessen, och att lämplig prevention och behandling av ischemisk hjärtsjukdom hos äldre skulle kunna minska bördan av demens.

Demensstatus och kognitiv funktion

Forskarna följde regelbundet en kohort av 2568 äldre personer (60 år eller äldre), fria från demens vid studiestarten och som bodde i ett område i centrala Stockholm, från 2001-2004 till 2013-2016. Hjärtsjukdomar vid studiestarten konstaterades genom klinisk undersökning och koppling till det nationella slutenvårdsregistret. Demensstatus och kognitiv funktion under uppföljningsperioden diagnostiserades och utvärderades regelbundet enligt standardiserade metoder.

– Vi använde statistiska metoder för att koppla ischemisk hjärtsjukdom vid studiestart till ökad risk för demens och snabbare kognitiv förändringstakt under uppföljningsperioden, förklarar Chengxuan Qiu, vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, avdelningen Aging Research Center (ARC) och en av författarna studien.

Utforska kognitiva förlopp

Framtida studier bör utforska det kognitiva förloppet efter uppkomsten av ischemisk hjärtsjukdom och vidare undersöka i vilken utsträckning medicinska behandlingar av sjukdomen kan påverka kognitiv nedgång och demensdebut.

SNAC-K-projektet, som ligger till grund för denna studie, stöds av Socialdepartementet. Denna studie fick ytterligare anslag från Vetenskapsrådet, FORTE och STINT.

Publikation:

Association of ischemic heart disease with long-term risk of cognitive decline and dementia: A cohort study.
Imahori Y, Vetrano DL, Ljungman P, Laukka EJ, Wu J, Grande G, Rizzuto D, Fratiglioni L, Qiu C
Alzheimers Dement 2023 May;():

Källa: Karolinska Institutet.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser