den 16 juli 2020

Hjärnans kapacitet att skapa och anpassa sig förklarar spelförståelse i elitfotboll

"Enligt tränarnas skattningar av spelarna var landslagsspelarna bättre i spelförståelse (dvs förmågan att kunna läsa spelet och alltid vara på rätt plats under fotbollsspelet) än de övriga elitspelarna" Foto: Canstock.

I en ny studie har forskare från Institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet visat en tydlig länk mellan spelförståelse och hjärnans förmåga att skapa och anpassa sig under tidspress. Studien publiceras i Nature Publishing Groups tidskrift Scientific Reports.

I studien ingick 51 dam- och herrfotbollsspelare från Allsvenskan varav 23 av elitspelarna även hade spelat fotboll i 14 olika landslag runtomkring i världen och 28 elitspelare aldrig hade spelat fotboll i något landslag. Spelarna fick bland annat genomgå ett kognitionstest som kallas mönsterflöde och mäter hjärnans kapacitet till kreativt skapande och anpassning under tidspress (även kallat kognitiv flexibilitet) Dessa tester visar att spelare som hade spelat i landslag var signifikant bättre än de spelare som aldrig spelat i landslag. Även enligt tränarnas skattningar av spelarna var landslagsspelarna bättre i spelförståelse (dvs förmågan att kunna läsa spelet och alltid vara på rätt plats under fotbollsspelet) än de övriga elitspelarna. 

Mönsterflödestestet korrelerade både med tränarnas skattade spelförståelse av spelarna och även med antalet gjord assist under en längre spelperiod.

Studien visar vikten av hjärnans förmåga att bearbeta och reglera information för att lyckas i elitfotboll. En av forskarna är Predrag Petrovic, lektor och överläkare på K.I.

Källa: Karolinska Institutet

Vetenskapsartikel:

Level of play and coach-rated game intelligence are related to performance on design fluency in elite soccer players

Vestberg, R. Jafari, R. Almeida, L. Maurex, M. Ingvar& P. Petrovic

Scientific Reports volume 10, Article number: 9852 (2020) 

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser