den 29 mars 2023

Försök med hjärnträning för minskad fallrisk hos äldre


Kan träning av hjärnan minska risken för att äldre faller? Det vill forskare i fysioterapi vid Luleå tekniska universitet ta reda på. I rörelselabbet undersöks både kognitiv förmåga och balans hos äldre, samt hur dessa kan påverkas genom träningsprogram.

Diana Segerstedt är en av deltagarna i studien som görs av Jimmy Falk, forskare i fysioterapi vid Luleå tekniska universitet. Ulrik Röijezon, professor i fysioterapi sitter vid datorn. Foto: Luleå tekniska universitet. 

50 personer över 70 år kommer att testas i rörelselabbet

Det är känt att den som lider av kognitiva nedsättningar, till exempel demens, också faller oftare. Men det finns sparsamt med forskning om kopplingen mellan hjärnans kognitiva funktioner och balans. Nu vill forskarna ta reda på mer om hur sambandet ser ut hos äldre. Dessutom undersöks om ett träningsprogram som inkluderar både träning av balans och av hjärnans funktioner förbättrar försökspersonernas resultat.

– Vi vill se om vi får ytterligare en positiv effekt av träningen genom att lägga till träning av kognitiv förmåga, säger Jimmy Falk, doktorand i fysioterapi.

Fallolyckor är vanligt bland äldre. Ungefär en av tre över 65 faller varje år, vilket kan få stora konsekvenser.

– Förutom fysiska skador och dödsfall orsakar fallolyckor också en rädsla hos många äldre. Det finns risk för en ond spiral där rädsla för att falla leder till inaktivitet och isolering, säger Jimmy Falk.

50 personer över 70 år kommer att testas i rörelselabbet. De kognitiva testerna handlar dels om ett generellt test av hjärnans funktioner, dels om specialiserade test för så kallade exekutiva funktioner – till exempel arbetsminne, förmåga att byta fokus mellan olika uppgifter och impulskontroll. Balansen testas på olika sätt, till exempel kontinuerlig balans – som att stå en stund på ett ben, och reaktiv balans – att reagera på en förändring.

Bland de deltagare som själva upplevt att deras kognitiva förmåga blivit sämre kommer 20 personer att ingå i nästa steg, en interventionsstudie. Under åtta veckor tränar hälften av deltagarna balans, och den andra hälften både balans och kognition. Efter träningsprogrammet återvänder de till rörelselabbet för att testa vilken effekt träningen har gett.

Studierna är en del av Jimmy Falks doktorsavhandling. Datainsamling pågår under våren 2023 för att sedan analyseras. Beroende på resultatet skulle forskningen kunna leda till ett förbättrat sätt att bedöma och påverka risken att äldre faller.

– Kanske kan fallriskbedömningar kompletteras med kognitiva test, och kanske kan träning för att förebygga fall ha inslag av kognitiv träning om det visar sig ha en positiv effekt. Det är ett ganska outforskat ämne trots att det berör väldigt många, säger Jimmy Falk.

Forskare söker fler över 70 år som vill delta i studien – både personer som upplever kognitiv svikt, till exempel sämre minne, och deltagare som inte gör det.

Källa: Luleå tekniska universitet  

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser