den 23 oktober 2017

Psoriasissjuka har svårt att inleda relationer


Psoriasis leder till så svåra sociala konsekvenser att nästan 40 000 svenskar med psoriasis har haft svårt att inleda en relation med en partner, enbart eftersom de lider av sjukdomen. Samtidigt visar en ny Novus-undersökning beställd av Novartis att nästan nio av tio svenskar anser att just närhet med andra människor är helt avgörande för deras livskvalitet, och en stor majoritet anser att samhället bör prioritera vård av sjukdomar som leder till sociala hinder.

För att uppmärksamma de sociala konsekvenserna av denna folksjukdom har läkemedelsföretaget Novartis tillsammans med UNG med Psoriasis tagit initiativ till fotoutställningen ”Kom nära” som ägde rum den 16-17 mars i Stockholm. Bland modellerna fanns flera svenska kända profiler som berättade om sina erfarenheter kring sjukdomen.
– Jag fick min psoriasis som barn och det har såklart påverkat mig och min självbild mycket. Det är svårt att hantera psoriasis när du vet att du kommer ha det hela ditt liv. Det värsta är nog okunskapen och hur jag har blivit bemött, det har gjort att jag har velat dölja utslagen. Det är tufft och svårt och då behöver jag en partner som kan stötta mig, säger Tarlan Oskooei, ordförande i förbundet UNG med Psoriasis och en av modellerna som var med på fotoutställningen.

Viktigt med effektiv behandling
– Det är mycket om psoriasis man inte vet ännu. Man vet att den sannolikt drivs av immunsystemet, men att hudcellerna också bidrar till att upprätthålla inflammationen. Man vet också att många drabbade upplever stora sociala hinder på grund av sin sjukdom, därför är det ännu viktigare att människor med psoriasis erbjuds effektiv behandling, säger Charlotta Enerbäck, professor i dermatologi vid Linköpings universitet.

Läs hela artikeln här >


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas

Senaste numret


Annonser


International news

 Le Bonheur Heart Institute one of eight to earn top STS quality rating
MEMPHIS, Tenn., 5 hours ago 38 minutes ago
World Ultrasound Systems (Traditional, Portable, Handheld, Therapeutic) Market Report 2015-2020 - Research and Markets
DUBLIN, 1 hours ago 28 minutes ago
Asia Pacific Healthcare IT Integration Market 2015-2022 - Research and Markets
DUBLIN, 1 hours ago 28 minutes ago
Global PCR Product Market Worth $9.8 Billion by 2021 - Segmentation By Application & Technology - Research and Markets
DUBLIN, 1 hours ago 28 minutes ago
Global Over-the-Counter Drug Market 2016-2020 - Switching of Medications from Prescription to OTC / Counterfeit Drugs / Accelerated Use of Online Resources - Research and Markets
DUBLIN, 2 hours ago 21 minutes ago
United States In-Vitro Diagnostic Tests Market 2016-2020 - Research and Markets
DUBLIN, 2 hours ago 28 minutes ago