den 4 februari 2025

Nya operationssalar i Malmö ger bättre vård och arbetsmiljö

Pernilla Brandtlund Runsten, Per Kjellin, Anders Sjölin och Anna Winter besöker en av de nya hybridsalarna där de mest komplicerade kärlkirurgiska ingreppen ska utföras.

Den 3 februari öppnade en ny operationsavdelning på Skånes universitetssjukhus. De fem hypermoderna operationssalarna i den nya vårdbyggnaden på sjukhusområdet i Malmö, innebär bland annat att kärlkirurgin får förutsättningar att göra ingrepp med ännu större precision än tidigare och för medarbetarna en förbättrad arbetsmiljö.

För kärlkirurgin på Skånes universitetssjukhus innebär förändringen att man nu kommer att ha fyra operationssalar samlade på ett ställe. Den nya röntgenutrustningen och bildtekniken i salarna innebär att precisionen vid ingreppen kommer att öka.

– Kärlkirurgi är bildbaserad, med hjälp av tekniken samlar vi in data för att skapa en karta över blodkärlen i kroppen. I de här moderna salarna kommer vi att få ännu bättre precision, kortare operationstider och färre komplikationer för patienterna. Det här ger en ökad kapacitet för kärlkirurgiska ingrepp i hela Södra sjukvårdsregionen, säger Per Kjellin överläkare inom kärlkirurgin på Skånes universitetssjukhus.

Utformade för framtida förändringar
Fyra av salarna på den nyöppnade operationsavdelningen ska användas till olika former av kärlkirurgi. Två är så kallade hybridsalar med avancerad röntgenutrustning för de mest komplicerade kateterburna ingreppen i till exempel kroppspulsådern. I de två övriga salarna görs något enklare ingrepp som ballongvidgningar av förträngningar i blodkärl. Den femte salen kommer att användas för olika akuta operationer.

– Den senaste operationsavdelningen på Malmö sjukhusområde invigdes för fyrtio år sedan. Det har hänt otroligt mycket i utvecklingen sedan dess. Miljön i den nya operationsavdelningen är flexibel och robust för att kunna möta de förändringar som kommer att komma under åren framöver, säger Anders Sjölin, projektledare för bland annat operation inom projektet Nya sjukhusområdet Malmö.

Bättre arbetsmiljö ger bättre vård
Salarna är betydligt större än de tidigare med plats för mer avancerad teknik och utrustning. Kameror gör att alla i salen kan följa vad som sker under ingreppet på olika bildskärmar. Akustiken är bättre vilket underlättar samtalen under operation. Salarna har ett avancerat ventilationssystem som med hjälp av skillnader i temperatur skapar en luftridå så att det hela tiden är ny och ren luft vid operationsbordet. I anslutning till operationsrummen finns separata uppdukningsrum.

– Det gör att vi kan arbeta mer effektivt, vi kan förbereda nästa operation medan en annan pågår, säger Pernilla Brandtlund Runsten, enhetschef inom intensiv- och perioperativ vård Malmö.

Den nya operationsavdelningen innebär ett lyft för arbetsmiljön. Operationssalarna är stora och ljusa och de tekniska lösningarna underlättar arbetet för vårdpersonalen och förbättrar kvaliteten på vården.

– Genom en förbättrad arbetsmiljö för alla som arbetar i salarna uppnår vi också en bättre vård, säger Anna Winter, anestesiläkare inom intensiv- och perioperativ vård Malmö.

Omfattande förberedelser
Att flytta operationsverksamhet från gamla till nya lokaler är en stor logistisk och verksamhetsmässig utmaning. Teknik, utrustning och material ska vara på plats och medarbetare ska veta hur allt fungerar och var olika saker finns i den nya miljön. För att underlätta har medarbetarna haft utbildningsdagar och även genomfört scenarioövningar i de nya salarna. 

– De nya lokalerna innebär helt nya arbetssätt, de gör att vi måste ändra våra invanda mönster och rutiner. Med scenarioövningar får medarbetarna möjlighet att känna hur det är att arbeta i de nya operationssalarna och vi kan också få feedback om vad som inte fungerar bra så att vi kan justera saker efterhand, säger Magnus Gustafsson, anestesisjuksköterska inom intensiv- och perioperativ vård Malmö och en av de som ansvarar för övningarna.

Fakta: Nya operationssalar på sjukhusområdet i Malmö

  • Totalt kommer den nya vårdbyggnaden på sjukhusområdet i Malmö att innehålla 23 nya operationssalar.
  • Alla salar byggs med ett skikt av bly i väggarna för att det ska gå att röntga patienten på salen i stället för att behöva flytta patienten.
  • Operationssalarna är placerade i en ventilationszon med högre renhetsgrad på luftmiljön för att undvika vårdrelaterade infektioner samt för att kunna lagerhålla sterilt material. Zonen omfattar även personalens omklädningsrum och förbindelsegångar vilket underlättar förflyttning för både personal och sterilt material. Särskilda luftslussar ser till att övertrycket behålls inom zonen så att partiklar har svårt att komma in.
  • Belysningen i salarna är utformad så att den går att anpassa utifrån vilken typ av ingrepp som görs och vilka arbetsmoment som personalen utför. Belysningen varierar även beroende tid på dagen.
  • På stora bildskärmar kan operationspersonalen spegla den information man vill se, till exempel röntgenbilder, patientens vitala parametrar eller bilder på såret. Systemet kan även kopplas upp mot andra salar, konferensrum, sjukhuset i Lund eller något annat sjukhus för utbildningssyfte eller om kirurgerna behöver konsultera en kollega under operationens gång.

Källa: Skånes universitetssjukhus. 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser