den 26 september 2024

AI och tester i hemmet utmanar traditionell lungsjukvård

Artificiell intelligens (AI) och självprovtagning ska kunna spåra utvecklingen av lungsjukdomar över tid och därmed rädda liv. Det är förhoppningen bakom Högskolan i Halmstads nystartade projekt AIR (Artificial Intelligence Radiology). Målet med projektet är att göra vården mer rättvis och tillgänglig, oavsett var patienterna befinner sig.

Fábio Gama

Docent i vårdinnovation.

AIR-projektet, som är ett samarbete mellan olika aktörer i Sverige och Brasilien, fokuserar på två huvudområden. Det första är utvecklingen av en algoritm som ska kunna analysera datortomografibilder (CT röntgen), vilket gör det möjligt att följa hur en lungsjukdom utvecklas över tid. Algoritmen använder sig av AI för att ge radiologer en mer exakt bild av sjukdomens förlopp, något som tidigare har varit svårt att åstadkomma.  

– Med hjälp av AI kan vi standardisera bedömningarna och minska den subjektivitet som ofta förekommer när radiologer tolkar bilder. Det innebär att patientens tillstånd kan följas noggrannare och att behandlingsresultat kan utvärderas mer tillförlitligt, säger Fábio Gama, docent i vårdinnovation vid Högskolan i Halmstad.  

Blodprov i hemmiljö 

Det andra området inom projektet handlar om att underlätta blodprovstagning för patienter som har svårt att ta sig till vårdinrättningar. En ny teknik för självprovtagning ska utvecklas, vilket kommer att göra det möjligt för patienter att ta blodprov i hemmet och skicka det till laboratorier med posten.  

–Det här gör det möjligt för fler patienter att få tillgång till avancerad laboratorieanalys utan att behöva resa långa avstånd, förklarar Anna Ohlander, FoU-chef på Capitainer, en av samverkanspartnerna i projektet, och tillägger: Det är en lösning som främjar en mer jämlik vård för alla.  

Samarbete mellan ledande aktörer 

AIR-projektet är ett samarbete mellan flera ledande aktörer inom hälso- och sjukvården i både Brasilien och Sverige. Bland dem finns InRad, radiologiska institutet i Brasilien, Philips Healthcare, en global ledare inom medicinsk bildbehandling och CERTI-stiftelsen, en forskningsenhet inom det brasilianska forskningsinstitutet EMBRAPII. På den svenska sidan finns bland annat Capitainer AB, ett företag som utvecklar användarvänliga självprovtagningstjänster. Projektet finansieras av EMBRAPII och den svenska innovationsmyndigheten Vinnova.   

Projektets resultat förväntas inte enbart stärka hälso- och sjukvården i de deltagande länderna, utan också bidra till den globala utvecklingen inom AI-baserad medicinteknik, med målet att skapa en mer rättvis och tillgänglig vård för alla. 

AIR-projektet syftar till att hjälpa radiologer i longitudinella bedömningar av lungsjukdomar.

Syfte och mål

AIR-projektet syftar till att hjälpa radiologer i longitudinella bedömningar av lungsjukdomar. Dess mål inkluderar:

  1. Utveckling av ett AI-verktyg som möjliggör objektiva mätningar av dominerande lungsjukdom baserat på datortomografibilder och laboratorieresultat.
  2. Assistans för radiologer i att ställa exakta diagnoser samt att erbjuda insikter om sjukdomsmönster, behandlingseffektivitet och individuell vård.
  3. Främjande av internationellt samarbete som adresserar folkhälsa
    genom utvärdering av biomarkördata insamlade genom självprovtagning.

Förväntade effekter och resultat

AIR-projektet syftar till att minska variationen som uppstår från subjektiva tolkningar av lungundersökningar. Lösningen förväntas leda till mer rättvis tillgång till korrekta diagnoser och behandlingar, vilket bidrar till att överbrygga skillnader i sjukvården inom befolkningen. Projektet gynnar alla deltagare genom att erbjuda:

  1. Förbättrad diagnostisk noggrannhet
  2. Förbättrade produktportföljer
  3. Validering av expertis
  4. Möjligheter till forskning och utbildning
  5. Främjande av internationellt samarbete mellan Sverige och Brasilien

Källa: Högskolan i Halmstad.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser