den 12 december 2024

4 400 allmänläkare saknas i primärvården

För att nå de nationella målen om antal specialistläkare per invånare krävs nästan en dubblering av antalet läkare på vårdcentralerna. Kostnaden för att anställa tillräckligt många läkare uppgår till över 7,5 miljarder kronor. Det visar en ny rapport från Läkarförbundet som vill se skarpare lagstiftning och att statliga medel villkoras.

Sofia Rydgren Stale

Ordförande Läkarförbundet. Foto: Stina Stjernkvist.

– Trots att Sverige i ett decennium haft en lagstiftning som ska ge patienter rätt till en snabb läkarkontakt går utvecklingen trögt. Regionerna prioriterar inte frågan. Om regeringen menar allvar med att bygga ut primärvården behöver de ställa tydligare krav på regionerna, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.

I en ny rapport från Läkarförbundet granskas målet om snabb läkarkontakt. Socialstyrelsens riktvärde är satt till 1 100 invånare per specialistläkare. Förbundets analys visar att 4 400 specialistläkare i allmänmedicin skulle behöva anställas för att nå målet. Kostnaden för rekryteringarna uppskattas till minst 7,5 miljarder kronor, årligen.

Granskningen visar samtidigt att endast tre regioner har fattat beslut om att nå riktvärdet på 1 100 invånare per specialistläkare och antagit handlingsplaner för att nå målet.

Det finns samtidigt ett stort glapp mellan vad regionerna uppger och hur befolkningen upplever tillgången till en snabb läkare. Vård- och omsorgsanalys presenteras i slutet av oktober 2024 en uppföljning av omställningsarbetet där de konstaterade att endast 3 av 10 svenskar uppger att de har tillgång till en snabb läkare. En uppföljning från Socialstyrelsen visar att regionerna 2023 uppgav att nära 60 procent av invånarna hade en namngiven snabb läkarkontakt.

Läkarförbundet efterlyser en lagändring som innebär att patienter ska listas på en namngiven läkare, inte bara på en vårdcentral. Förbundet vill också att de medel som staten avsätter för att stärka primärvården villkor, till exempel genom att krav ställs på att regionerna tar fram hanteringsplaner för hur de ska nå det nationella riktvärdet om en läkare på 1 100 invånare.

– Att alla svenskar ska kunna välja en namngiven läkare är den enskilt viktigaste åtgärden för att förbättra kontinuiteten och tillgängligheten i vården. Regeringen behöver sätta ett hårdare tryck på regionerna, genom att ställa tydligare krav hur medlen används och ta initiativ till en skärpt lagstiftning som innebär att invånare listor på läkare, säger Sofia Rydgren Stale. 

Om beräkningen

Uträkningen av fler allmänläkare utgår från antalet specialistläkare sysselsatta inom primärvården, sammanställt av Socialstyrelsen och Nationella vårdkompetensrådet (2022). I beräkningen har också antalet ST-läkare i primärvården inkluderats, utifrån siffror från SKR (2022).

Hänsyn har tagits till genomsnittlig tjänstgöringsgrad och att ST-läkare ansvarar för hälften så många invånare som färdiga specialistläkare, i enlighet med Socialstyrelsens riktvärde. Beräkningen visar att om alla regioner ska uppnå det nationella riktvärdet, 1 specialistläkare på 1 100 invånare och en ST-läkare per 550 invånare, så krävs 4 400 fler specialistläkare i primärvården.

Uträkningen av kostnaden är baserad på årslönekostnaden för en specialistläkare i allmänmedicin, inklusive kostnader för arbetsgivaravgifter och avtalad tjänstepension. Beräkningen tar inte hänsyn till andra utgifter som är kopplade till en anställning, såsom lokalkostnader. Att anställa 4 400 läkare skulle sammantaget öka primärvårdens kostnader med drygt 7,5 miljarder kronor per år.

Rapporten: Läkarförbundet granskar: God och nära vård

Källa: Sveriges Läkarförbund .


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser