den 9 november 2022

Valio folkbildade en hel nation om laktosintolerans – 20 år sedan livet förbättrades för laktosintoleranta

När det begav sig var igelkotten en symbol för laktosintolerans, eftersom igelkotten själv inte mår bra av laktos, men gillar mjölk. Ballongen illustrerade symtomen på gasig mage och ordet ballongmage myntades. Foto: Valio.

För några decennier sedan var det få svenskar som kände till begreppet laktosintolerans. Med hjälp av nya ord som ballongmage folkbildades en hel nation. Valio uppmärksammar nu att det är tjugo år sedan den första helt laktosfria mjölkdrycken lanserades i Sverige och vardagen för laktosintoleranta dramatiskt förbättrades.

Valios laktosfria mellanmjölk började säljas i november 2002. Sedan dess har utbudet av laktosfria mejeriprodukter vuxit rejält. Idag köper två av tre svenskar (67,7%) laktosfria produkter, åtminstone någon gång om året. Det är en ökning med 24% från 2017*.

- Många som lätt får uppblåst mage eller har andra problem med magen upplever helt enkelt att de mår bättre när de använder sig av laktosfria produkter. Att välja laktosfritt ger inget avkall på vare sig smak eller alla de näringsämnen som finns i vanlig mjölk, kommenterar Maria Nygårds, dietist på Valio Sverige.

Längtan stor efter en mjölk som smakar som den ska
Svenskarnas intresse för laktosfritt var stort vid lanseringen år 2002. Redan under det första året såldes 1,2 miljoner liter mjölk. Sedan dess har marknaden vuxit rejält. Idag säljer Valio 30 miljoner liter laktosfri mjölk per år. I hela handeln säljs de laktosfria mejeriprodukterna till ett årsvärde på 4,3 miljarder och växer med 11,5% senaste året.**

- Går man tillbaka i arkiven för att se vad svenskarna sa när laktosfritt lanserades, så förstår man hur revolutionerande detta faktiskt var. Det var många som hörde av sig och tackade oss för de laktosfria produkterna. Man längtade efter att kunna äta och dricka som alla andra. Alternativen som fanns var få och helt enkelt inte goda. Att äntligen kunna dricka ett glas kall mjölk till kanelbullarna, eller ha riktig mjölk i kaffet var stort, kommenterar Christopher Axenhorn, ansvarig för konsumentkontakten på Valio. I hushåll där tex en person är laktosintolerant har Valios laktosfria produkter blivit lösningen, alla i familjen kan dricka eller äta dem och de smakar lika bra som vanligt, fortsätter han.

Valio påbörjade forskningen kring laktos redan på 70-talet. Nu har Valio flera patent för tillverkning av laktosfri mjölkdryck med samma smak, näringsinnehåll och användningsområden som vanlig mjölk.

Några viktiga årtal
1916 invigdes det första laboratoriet i Valio. Nära hundra år av forskning och utveckling har genererat gedigen kunskap inom näringslära och ett Nobelpris i kemi till dåvarande forskningschefen på Valio - Artturi Ilmari Virtanen.

  • 1974 inleddes forskning för att lösa problemet med laktosintolerans.
  • 1980 lanserades låglaktos-mjölkpulver. Två år senare lanserades låglaktosmjölken
    Valio HYLA®.
  • Under 1980-talet övergick forskningen till att undersöka så kallad kromatografisk separation för att separera laktos från mjölk.
  • 2002 i november lanserades den första helt laktosfria mjölken i Sverige.
  • 2013 lanserades nästa generations laktosfria mjölkdryck – den första på marknaden i sitt slag där en del av proteinet är nedbrutet. Något som kan underlätta för extra känsliga magar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser