den 20 december 2024

Vårdförlopp för grav hörselnedsättning förbättrar vården

Hörselpedagog Daniel Axberg, specialpedagog/processledare Nina Klüft, kurator Petra Haglund, audionom Anneli Spijk, audionom Jennie Persson och överläkare Johan Danielsson. Foto: Region Kronoberg.

Kronoberg tar nu steg mot en mer personcentrerad och effektiv vård genom vårdförloppet för grav hörselnedsättning. Patienterna ska uppleva en välorganiserad vård utan onödiga väntetider. Samtidigt ska administrationen för sjukvårdspersonal minska.

Sedan en tid tillbaka arbetar vårdgivare i Kronoberg på ett unikt sätt med barn som har grav hörselnedsättning och är väl i fas med kraven i vårdförloppet.

– Jag träffade nyligen andra chefer inom hörselvården i Sverige. Då blev det tydligt att Region Kronoberg ligger i framkant när det gäller vård till personer med grav hörselnedsättning, säger Joel Nilsson, avdelningschef på hörselhabiliteringen.

Målet har varit att förbättra livskvaliteten ytterligare och skapa de bästa förutsättningarna för patienternas kommunikation, interaktion och delaktighet i samhället.

– Vården, de medicinska, pedagogiska, psykosociala och tekniska insatserna, ska styras av individens behov. Och patienten och deras närstående ska få löpande information genom hela processen. Vi har förbättrat våra rutiner på vuxensidan för att uppnå det, säger Nina Klüft som är processledare för vårdförloppet.

Det finns ett väl utvecklat samarbete mellan olika vårdenheter och kommuner i Kronoberg för att samverkan kring patienten ska fungera bra.

– Hörselhabiliteringen, audionommottagningen, öron-, näsa- och halskliniken, representanter från Kronobergs kommuner och specialpedagoger träffas regelbundet. Vi bjuder även in SPSM, specialpedagogiska myndigheten för att få del av statliga rekommendationer om hur vi ska arbeta, säger Nina.

Ingång, utgång och vårdplan

Målen uppnås genom en tydlig ingång, utgång och vårdplan. För barn under 18 år inleds förloppet vid konstaterad grav hörselnedsättning efter en hörselutredning. För vuxna börjar vårdförloppet efter en hörselutredning med ton- och talaudiogram. Den individuella vårdplanen ska påbörjas inom 30 dagar från att den grava hörselnedsättningen har konstaterats.

– Genom att identifiera och re-/habilitera tidigt minskar risken för social isolering och negativa psykosociala effekter, som psykisk ohälsa, kognitiva problem och demens. För barn är det särskilt viktigt med tät uppföljning för att stimulera språk och socioemotionell utveckling, säger Nina.

Personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp

Sveriges regioner arbetar ständigt för att förbättra vården i Sverige. I det nationella systemet för kunskapsstyrning tas det fram personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp inom olika sjukdomsområden. Målet är en jämlik och kunskapsbaserad vård. Vårdförloppen beskriver vad som ska göras, när och ska anpassas efter varje individ. Sedan våren 2024 har aktörer i Kronoberg som möter personer med grav hörselnedsättning samarbetat för att utveckla vården och följa vårdförloppet.

Källa: Region Kronoberg.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser