den 11 oktober 2024
Örebroforskare nära ny antibiotika mot gonorré
Det blir allt svårare att bota könssjukdomen gonorré på grund av antibiotikaresistens. För första gången på årtionden finns nu hopp om en ny antibiotika – framtaget och utvärderat med hjälp av forskare i Örebro. – Vi borde ha ett preparat på marknaden i USA och Europa inom ett par år, säger professor Magnus Unemo.
Magnus Unemo
Professor. Foto: Elin Abelson, Region Örebro län.
Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) smittas årligen 82 miljoner människor av gonorré. Sjukdomen orsakas av bakterien gonokock, som genom åren utvecklat resistens mot alla tillgängliga sorters antibiotika. Bakteriens motståndskraft mot det sista behandlingsalternativet har ökat kraftigt i speciellt flera asiatiska länder, men även i andra delar av världen.
– Sjukvården är inne på sista behandlingsalternativet och vi har jobbat i tio år på att ta fram, utvärdera och optimera ett nytt. I år avslutade vi en global klinisk fas 3-studie tillsammans med ett läkemedelsföretag, och den visade acceptabla resultat, säger mikro- och molekylärbiologen Magnus Unemo vid Laboratoriemedicinska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro (USÖ).
Magnus Unemo är affilierad forskare vid Örebro universitet och leder ett av Världshälsoorganisationens två expertlaboratorier för gonorré. Det andra finns i Sydney, Australien.
En klinisk fas 3-studie är sista steget innan ett läkemedel kan ansöka om godkännande och lanseras för allmänheten.
Antibiotikan som Magnus Unemo och hans kollegor varit med att ta fram heter Zoliflodacin och den beräknas finnas tillgänglig inom ett par år.
– I Vietnam och Kambodja med mycket antibiotikaresistens kan man eventuellt få ett specialtillstånd för att lansera det tidigare. Asien är i stort behov av ett nytt antibiotikum, men jag är också orolig hur det ska gå när det blir tillgängligt eftersom det finns en historia av okontrollerad överanvändning i den delen av världen, säger Magnus Unemo.
Han beskriver gonokocker som väldigt kompetenta bakterier, och att det bara är en tidsfråga innan de också överlistar nya antibiotika. Därför är det viktigt att inte förskriva preparat i onödan, och alltid basera behandling på resultat från laboratorietestning.
– Den nya antibiotikan är en räddning för några år men inte all framtid. Bara ett vaccin skulle vara en riktigt långsiktig lösning, säger Magnus Unemo.
Magnus Unemo jobbar också med att kartlägga gonorré och sammanställa de olika gonokockstammarnas spridning internationellt. Han leder tre referenslaboratorier på svensk, europeisk och global nivå, där den europeiska jobbar på uppdrag av EU och den globala är tillsatt av WHO.
– Situationen avseende antibiotikaresistens i Europa hade förbättrats något i den senaste europeiska övervakningen. Det beror antagligen på att vi reste mindre under covid-19-pandemin, men jag tror tyvärr att det kommer att ha vänt igen i nästa mätning. I Asien har antibiotikaresistensen ökat dramatiskt, säger Magnus Unemo. Han anser att sjukdomen gonorré inte alltid tas på så stort allvar som den borde.
– Den är generellt inte dödlig men kan resultera i många allvarliga komplikationer, speciellt hos yngre kvinnor där antalet smittade har ökat mycket på senare tid. De kan exempelvis bli infertila eller få utomkvedshavandeskap, och hos båda könen kan bakterien i mer sällsynta fall få spridning i blodet.
Obehandlad gonorré innebär också en ökad risk att sprida andra infektioner som hiv, och barn som smittas i samband med födsel kan få ögoninfektioner som leder till blindhet.
Fakta:
En artikel som kartlägger antibiotikaresistens av gonorré och spridning av gonokocker i Europa mellan åren 2013, 2018 och 2020 publicerades tidigare i år i tidskriften The Lancet Microbe. Huvudförfattare är Daniel Golparian, doktorand vid Örebro Universitet och medarbetare på WHO:s globala referenslaboratorium. Magnus Unemo är projektansvarig.
Här kan du läsa artikeln:
Källa: Örebro universitet.