den 9 december 2024
Mjölk ger risk för hjärt-kärlsjukdomar hos kvinnor
I en ny studie från Uppsala universitet har 40 000 män och 60 000 kvinnor följts upp efter cirka 30 år. Det visade sig att risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökade för kvinnor som drack mycket mjölk, medan det hos männen inte sågs något sådant samband. Vi ställde några frågor till Karl Michaëlsson, professor vid institutionen för kirurgiska vetenskaper.
Karl Michaëlsson
Professor. Foto: Mikael Wallerstedt.
Risken för hjärt-kärlsjukdomar ökade för kvinnor men inte för män. Varför är det skillnad mellan könen?
– Det finns en könsskillnad i kroppens nedbrytning av sockermolekylen galaktos till glukos. Galaktos är en komponent av mjölksocker och det är välkänt från djurexperimentella studier att ett högt intag av galaktos leder till cellstress och inflammation, ett tidigt åldrande och negativa effekter på hjärta och kärl.
Fermenterad mjölk hade dock en positiv effekt. Hur då?
– I denna studie hade ett högt intag av fermenterad mjölk (filmjölk och yoghurt) ingen koppling till framtida risk för ischemisk hjärtsjukdom och hjärtinfarkt. Detta kan bero på flera faktorer, exempelvis att de innehåller en lägre mängd av mjölksocker, att de probiotiska bakterierna i filmjölk minskar kroppens inflammationsnivå och att få individer är högkonsumenter av filmjölk och yoghurt.
Det är en stor studie. Gör det att man nu kan säga med större säkerhet att mjölk påverkar kvinnors hälsa, som er tidigare forskning visar?
– Denna studie är en kompletterande pusselbit till tidigare forskning. Vi visar dels en måttligt ökad risk för hjärtinfarkt hos kvinnor som dricker mer än två glas mjölk per dag, det oavsett vilken fettprocent mjölken innehåller. Dels kan vi denna gång storskaliga proteinanalyser och påvisa att ett högt intag av vanlig mjölk är kopplat till proteinnivåer i blodet, proteiner av betydelse för utveckling av hjärtkärlsjukdom.
Har ni fått mycket reaktioner på forskningsresultaten?
– Några intervjuer har det blivit med internationell press men det är långt ifrån det medietryck jag upplevde när vi publicerade vår mjölkstudie för 10 år sedan. Då gav jag cirka 350 intervjuer.
Hur kommer ni att gå vidare med forskningen?
– Vi kommer inom snar framtid försöka publicera en randomiserad studie där kvinnor och män lottats till en treveckorsperiod av högkonsumtion av vanlig mjölk, tre veckor av lågkonsumtion av mjölkprodukter, sedan en treveckorsperiod av högkonsumtion av filmjölk, eller vice versa. Huvudutfallet är mätningar av cellstress. Resultatet av studien kan jag ännu inte avslöja.
Publikation:
Non-fermented and fermented milk intake in relation to risk of ischemic heart disease and to circulating cardiometabolic proteins in swedish women and men: Two prospective longitudinal cohort studies with 100,775 participants, BMC Medicine.
Karl Michaëlsson, Eva Warensjö Lemming, Susanna C. Larsson, Jonas Höijer, Håkan Melhus, Bodil Svennblad, John A. Baron, Alicja Wolk och Liisa Byberg
Läs mer: Läs artiklen i BMC Medicine
Text: Annica Hulth Uppsala universitet.