den 29 februari 2020

Karantän på lyxkryssare ledde till fler coronasmittade

Passagerare som visade sjukdomssymtom hölls så långt som möjligt åtskilda från övriga passagerarna ombord. När karantänen i Yokohama till slut hävdes och passagerarna fick gå i land, kunde man konstatera att 619 av passagerarna hade smittats med coronavirus. Foto: Canstock, arkiv.

Det blev fler som smittades av coronavirus när kryssningsfartyget Diamond Princess hölls i karantän i drygt två veckor än om passagerarna istället hade fått gå i land direkt, tvärt emot vad som var tanken. Det visar forskning vid Umeå universitet.

– Spridningstakten ombord på fartyget var cirka fyra gånger högre än vad vi har sett för hur viruset sprids på land i de värst drabbade områdena i Kina. Det hänger förmodligen främst samman med hur tätt inpå varandra man vistas på ett fartyg, säger Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi vid Umeå universitet och artikelns huvudförfattare.

Efter att en person som rest med kryssningsfartyget Diamond Princess och gått av i Hongkong och där testats positivt för coronavirus, beslöt japanska myndigheter att inte tillåta fartygets 3 700 passagerare att gå iland när båten 3 februari anlöpte Yokohama. Skeppet hölls i karantän vid kaj ända till 19 februari. Passagerare som visade sjukdomssymtom hölls så långt som möjligt åtskilda från övriga passagerarna ombord. När karantänen i Yokohama till slut hävdes och passagerarna fick gå i land, kunde man konstatera att 619 av passagerarna hade smittats med coronavirus.

Om man istället hade evakuerat fartyget direkt när det anlöpte Yokohama och då tagit hand om dem som testats positivt och andra som kunde vara i riskzonen, hade sannolikt inte mer än totalt ett 70-tal smittade men inte ännu insjuknade släpps ut, till skillnad från flera hundra senare. Försiktigheten med att hålla hela fartyget i karantän var i och för sig begriplig, men eftersom spridningsrisken är så hög på fartyget kan det beslutet ifrågasättas, säger Joacim Rocklöv.

Studien visar samtidigt att om man inte alls hade vidtagit de försiktighetsåtgärder som genomfördes ombord på kryssningsfartyget med isolering av misstänkta smittbärare, hade ytterligare cirka 2300 personer smittats med viruset.

Källa: Umeå universitet

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of Travel Medicine.

Om den vetenskapliga publiceringen
COVID-19 outbreak on the Diamond Princess cruise ship: estimating the epidemic potential and effectiveness of public health countermeasures
Rocklöv J PhD, Sjödin H PhD, Wilder-Smith A MD
Journal of Travel Medicine
https://academic.oup.com/jtm/advance-article/doi/10.1093/jtm/taaa030/5766334?searchresult=1


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser