den 25 mars 2020

Första lyckade testerna av antikroppstester för nya coronaviruset

Linda Wass, biomedicinsk analytiker, och Viktoria Hennings, biolog, testar ett tiotal prover från patienter positiva för den nya coronavirusinfektionen covid-19 för att se om de hade utvecklat antikroppar. Foto: Sahlgrenska Universitetssjukhuset.it

Nu kan sjukvården i Sverige snart undersöka förekomst av antikroppar mot det nya coronaviruset. Igår fick Sahlgrenska Universitetssjukhuset de första resultaten från analys av antikroppar i blod hos smittade patienter.

– Detta är ett viktigt steg även om det fortfarande krävs kompletterande analyser innan vi har ett test som kan användas i praktiken, säger Jan-Åke Liljeqvist, överläkare i klinisk virologi och som leder utvecklingsarbetet vid mikrobiologiska laboratoriet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Arbetet går i ett första skede ut på att utvärdera några av de tester som olika företag tagit fram för att påvisa antikroppar. Med ett godkänt test kommer man till exempel kunna testa vårdpersonal för att se vilka som har haft infektionen.

– Förhoppningen är att man utvecklar immunitet mot det nya coronaviruset på samma sätt som man gör mot andra virus. Genom att mäta antikroppar kommer man också kanske redan i sommar att kunna testa hur stor del av befolkningen som har haft infektion med det nya coronaviruset.

Källa: Sahlgrenska Universitetssjukhuset VG Region


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser