den 1 oktober 2024

Det första stora framsteget inom strålbehandling av höggradiga gliom på mer än 25 år presenterades på ASTRO 2024

“MR-styrd adaptiv strålning kan vara det första stora genombrottet inom strålbehandling av högmaligna gliom på över 25 år”. Foto: Elekta AB.

UNITED-studien visar att det går att behandla denna aggressiva form av hjärntumör effektivt med minimerad strålningsexponering av frisk hjärnvävnad

Elekta (EKTA-B.ST) meddelade idag att Jay Detsky, MD, Ph.D, strålonkolog vid Sunnybrook Health Sciences Centre i Toronto, Kanada, har presenterat de initiala resultat  för kontroll av cancer från UNITED-studien (Unity-Based MR-Linac Guided Adaptive Radiotherapy for High Grade Glioma). I studien har läkarna använt en ny strategi med högprecisionsstrålning med Elekta Unity för att övervaka och anpassa behandlingen när tumören utvecklas under den 3-6 veckor långa behandlingen.

Genom att anpassa behandlingen efter hur tumörens form förändrades kunde läkarna minska strålningsexponeringen av frisk hjärnvävnad betydligt jämfört med standardvården.

Jay Detsky kunde rapportera ett viktigt resultat från studien: Den nya hjärnskyddande metoden gjorde inte kontrollen av högmaligna gliom (HGG) mindre effektiv. HGG är en av de vanligaste och mest aggressiva primära hjärntumörerna hos vuxna.
 
“MR-styrd adaptiv strålning kan vara det första stora genombrottet inom strålbehandling av högmaligna gliom på över 25 år”, säger Jay Detsky. ”Genom att integrera seriell MR-avbildning i paradigmet har vi kunnat se en signifikant minskning av den hjärnvolymen som vi bestrålar vid behandling av högmaligna gliom. Det skulle kunna göra behandlingen betydligt mer tolerabel för patienterna och ge dem påtagligt bättre livskvalitet.”
 
Studieresultaten presenterades som en del av det vetenskapliga programmet vid 2024 årskonferens för ASTRO – American Society for Radiation Oncology. Det innebär att den rådande synen på högmaligna gliom som statiska – det vill säga att ingen relevant förändring av hjärntumörer sker från det att den initiala strålningsplanen tas fram till slutet av behandlingsförloppet – måste ifrågasättas.

Elekta Unity är den enda högfälts-MR-Linac som gör det möjligt för läkarna att övervaka tumörförändringar dagligen och omedelbart justera strålningen därefter.
 
UNITED-studien designades för att jämföra hur ofta tumörer återkom i kanten av målområdet för strålningen med den nya högprecisionsmetoden jämfört med nuvarande standardvård.

Enligt tidigare forskning har metoder med lägre precision varit förknippade med återkomst av tumörer vid kanten av målområdet för strålning hos cirka 1 av 9 patienter (11 %). I UNITED-studien upplevde endast cirka 1 av 25 patienter (4 %) tumöråterkomst vid kanten av målområdet, vilket var bättre än förväntat.
 
“Forskarna på Sunnybrook har varit ledande inom klinisk utveckling av behandling av hjärntumörer i MR-Linac Consortium i mer än tio år, säger John Christodouleas, MD, MPH, Senior Vice President of Medical Affairs, Elekta. ”UNITED-studien är frukten av outtröttligt arbete som utförts av extraordinära läkare och forskare på Sunnybrook.”
 
“När vi började utveckla kliniska behandlingar för Elekta Unity tillsammans med de andra grundarna av MR-Linac Consortium var vi alla övertygade om att det skulle ändra förutsättningarna helt för behandling av cancer som rör sig med andningen, som lever- och bukspottkörtelcancer, men vi var mer osäkra på hur betydelsefull Unity skulle bli för hjärntumörer, säger Arjun Sahgal, MD, Chief of Radiation Oncology på Sunnybrook. ”Det är oerhört glädjande att se att Unity och UNITED ger nya förutsättningar även för patienter med hjärntumörer.”

Om du vill veta mer om hur läkarna tydligt kan se förändringar av tumörer, anpassa behandlingen därefter och vara säkra på att ge den ordinerade behandlingen med Elekta Unity, besök www.elekta.com/Unity.

Källa: Elekta AB.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser