den 23 oktober 2017

Se upp med aktiniska keratoser


Det ökande soldyrkandet har fått sitt pris. Inte bara hudcancrar ökar utan dess förstadier som till exempel solskadan aktiniska keratoser, ett förstadie till skiveptilcancer. Aktiniska keratoser är den näst vanligaste diagnosen som ställs av dermatologer, hudläkare.

Vi har solat som aldrig förr de senaste decennierna. Det har varit och anses fräscht och snyggt att vara solbrun. Solbrännan har setts som ett hälsotecken.
Vi har mera ledig tid än förr i tiden och reser till exotiska platser närmare ekvatorn där solen är starkare. Och solarier växte upp som svampar under 1980-talet – ”alla” skulle vara solbruna.
Och nu betalar vi för det. Alla former av hudcancer och dess förstadier ökar. Jag kommer här att fokusera på aktiniska keratoser – en diagnos som ibland missas, de kan likna eksem och psoriasis.
Det är dessutom en vanlig solskada som man själv bör var uppmärksam på. Och det är aldrig ”för sent” att börja skydda sig mot solen.

Sträva som sandpapper
Aktiniska keratoser är ytliga solskador i hud som exponerats mycket för sol genom åren. De sitter som ytliga skrovligheter framför allt i ansiktet, dekolletaget, på handryggar och underarmar.
Aktiniska keratoser känns ofta sträva som sandpapper och kan klia eller så kan man förnimma en stickande känsla.
En del personer har enstaka men många gånger är hela områden i ansiktet drabbade, till exempel hela pannan. Tunnhåriga män och de med rakade skallar bör se upp med solexponeringen och skydda sig.

Vilka löper risk att drabbas?
Aktinos betyder stråle och det anses att de är förstadier till skivepitelcancer med förändrade epitelceller i huden.
Risken är inte så stor att en enskild förändring utvecklas till skivepitelcancer, en på tio under 10 års tid. De kan också läka ut spontant. Men om man tar i beaktande att de flesta har ett flertal spridda aktiniska keratoser så ökar risken.
Aktiniska keratoser är dock en markör på att man har fått för mycket sol i förhållande till sin hudtyp och risken ökar för att man ska utveckla andra hudcancrar.

Läs hela artikeln här >


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas

Senaste numret


Annonser


International news

 Le Bonheur Heart Institute one of eight to earn top STS quality rating
MEMPHIS, Tenn., 5 hours ago 38 minutes ago
World Ultrasound Systems (Traditional, Portable, Handheld, Therapeutic) Market Report 2015-2020 - Research and Markets
DUBLIN, 1 hours ago 28 minutes ago
Asia Pacific Healthcare IT Integration Market 2015-2022 - Research and Markets
DUBLIN, 1 hours ago 28 minutes ago
Global PCR Product Market Worth $9.8 Billion by 2021 - Segmentation By Application & Technology - Research and Markets
DUBLIN, 1 hours ago 28 minutes ago
Global Over-the-Counter Drug Market 2016-2020 - Switching of Medications from Prescription to OTC / Counterfeit Drugs / Accelerated Use of Online Resources - Research and Markets
DUBLIN, 2 hours ago 21 minutes ago
United States In-Vitro Diagnostic Tests Market 2016-2020 - Research and Markets
DUBLIN, 2 hours ago 28 minutes ago