den 16 december 2025
Hälsosam nordisk kost bra vid både typ-2 diabetes och fettlever
En så kallad hälsosam nordisk kost, hög på kostfibrer från fullkorn, frukt och grönsaker men med liten andel mättat fett, kan hjälpa till att behandla både typ-2 diabetes och fettlever. Det visar en ny klinisk studie där forskarna jämfört tre olika typer av kost.
Ulf Risérus
Professor. Foto: Mikael Wallerstedt.
I en ny klinisk studie som pågått under ett års tid har forskare vid Uppsala universitet, kunnat visa att så kallad ”hälsosam nordisk kost” är bättre än både Livsmedelsverkets rekommendationer och så kallad lågkolhydratkost när det kommer till att behandla fettlever och typ-2 diabetes.
om lett− Den hälsosamma nordiska kostnaden var bäst hos studiedeltagarna som hade diabetes, där drygt 20 % av leverfettet minskades och blodsockerkontrollen förbättrades på ett års sikt. Mer än varannan person blev även av med sin fettlever. Dessa resultat är därmed lika viktiga för personer med fettlever som med typ-2 diabetes” säger Ulf Risérus, professor i klinisk nutrition och metabolism, som lett studien.
Utvärderade effekter av tre olika typer av kostnad
Studien bygger på en så kallad randomiserad kontrollerad studie där 150 personer med typ-2 diabetes, eller dess förstadium, lottades till att under ett års tid följa en av tre kostar:
1) "Anti-lipogen kost", en lågkolhydratkost låg på animaliska livsmedel och hög på fleromättat fett från växtriket. Tonvikt lades på fettrika livsmedel som solrosolja, valnötter, pumpa- och solrosfrön, kolhydratfattiga grönsaker och proteinrika bönor, linser och en del magra mejeriprodukter.
2) "Hälsosam nordisk kost", kan ses som en nordisk variant av medelhavskost. Den var låg på mättat fett, men hög på kostfibrer från fullkorn, frukt och grönsaker. Tonvikt lades på livsmedel som havre- och rågflingor havrekli, rågbröd, knäckebröd, rapsolja, mandlar, äpplen, päron, blåbär, hallon, kål, ärtor och makrill, lax, samt låg-fett naturell yoghurt och fil och växtbaserat matfett.
3) Kontrollgrupp, sedvanlig vård med kostråd enligt Livsmedelsverkets gällande näringsrekommendationer, vilket motsvarar en kost rik på olika typer av frukt, grönsaker, baljväxter, olivolja, magra mejeriprodukter.
I samtliga tre grupper skulle deltagarna minska på rött-och processat kött, sötade drycker, sötsaker och snacks med tillsatt socker.
Nordiska kostens förtjänster överraskade forskarna
Forskarna förväntar sig att alla de nya kostarna skulle vara gynnsamma, men ville se vilken som bäst kunde sänka både leverfett och blodsockernivåer. Att den nordiska kosten var så pass bra, förvånade forskarna som antagit att den anti-lipogena kosten skulle ha gett bäst resultat.
− Både anti-lipogen kost och nordisk kost är relativt likvärdiga när det kommer till att minska leverfettet såväl som som det ”onda” LDL-kolesterolet, men den hälsosamma nordiska kostnaden var mer effektiv att minska blodsockret på lång sikt, och hade även mer gynnsamma effekter på kroppsvikt, inflammation och blodprofil, samt minskade tecken på risker.
Studien visar också att kostarna gick förvånansvärt bra att följa.
– Trots att deltagarna fick äta så mycket de ville av de livsmedel som rekommenderades, gick de ändå ned i vikt. I många tidigare koststudier, har man begränsat kaloriintaget, vilket är effektivt på kort sikt, men ger ökad hungerkänslor och kan vara svårt att följa på längre sikt, säger Michael Fridén, som är studiens försteförfattare.
Kan användas för att behandla diabetes
Även om en del av de gynnsamma effekterna av den hälsosamma nordiska kostnaden kunde förklaras av att deltagarna gick ner i vikt, så kunde man forskarna se att viktminskningen bara förklarade drygt hälften (56 procent) av effekten på leverfett.
– Detta är väldigt intressant, då det tyder på att kostnaden har bidragit till fettminskningen i levern, men sannolikt även till förbättrade blodsocker- och blodfettvärden samt minskad inflammation. Behovet av nya vetenskapliga beprövade kostar för långvarig diabetesbehandling har varit stort. Våra resultat är viktiga för kommande kostrekommendationer och är särskilt betydelsefulla för överviktiga personer med typ-2 diabetes eller förstadium till diabetes, säger Ulf Risérus”.
Studien finansierades av Hjärt-lungfonden, Forskningsrådet Formas, Diabetesfonden, och Excellence of Diabetes Research in Sweden (EXODIAB).
Artikel: Fridén, M., Rosqvist, F., Kullberg, J. et al. Effekter av en antilipogen lågkolhydratkost med högt fleromättat fettinnehåll eller en hälsosam nordisk kost jämfört med vanlig vård på leverfett och kardiometabola störningar vid typ 2-diabetes eller prediabetes: en randomiserad kontrollerad studie (NAFLDiet). Nat Commun 16,11130 (2025). https://doi.org/10.1038/s41467-025-65613-2
Källa: Uppsala universitet.