den 17 februari 2025
Forte finansierar nätverk för dövblindforskning

Forskaren Moa Wahlqvist inom Region Örebro län har beviljats 437 000 kronor från Forte. Anslaget ska användas för att stärka och utveckla nätverket Dövblindforskning i ett mångvetenskapligt perspektiv.

Moa Wahlqvist
Forskare. Foto: Elin Abelson/Region Örebro län.
Vårt mål är att förbättra livsvillkor och livskvalitet för personer med dövblindhet, berättar Moa Wahlqvist, projektledare vid Audiologiskt forskningscentrum på Universitetssjukhuset Örebro och koordinator för forskargruppen.
Nätverket består av forskare från olika lärosäten i Sverige som delar ett gemensamt intresse för dövblindhet och arbetar för att öka kunskapen om målgruppen i samhället. Målet är att förbättra insatser inom områden som hälso- och sjukvård samt samhälleligt stöd för personer med dövblindhet.
Nätverket är tvärvetenskapligt och samlar kompetens inom både kvalitativa och kvantitativa metoder, samt specifik kunskap om dövblindhet.
– Den här finansieringen är ett viktigt steg för att kunna driva forskning om dövblindhet på ett långsiktigt och strukturerat sätt. Genom att stärka nätverket kan vi fortsätta vårt arbete med att skapa en bättre förståelse för dövblindas behov och sprida våra forskningsresultat till både intresseorganisationer och samhälleliga aktörer, säger Moa Wahlqvist.
Långsiktigt arbete och skapande av en plattform för dövblindforskning
Forskningen inom nätverket täcker en rad aspekter av livet med dövblindhet, såsom hälsa, familjeliv, kommunikation och stödinsatser. Nätverket samarbetar även med intresseorganisationer för att säkerställa att forskningsresultaten genomförs i praktiska verksamheter som ger stöd och insatser till personer med dövblindhet.
Det beviljade bidraget kommer bland annat att användas för att finansiera deltagande i samverkansmöten med forskare inom det nordeuropeiska forskarnätverket för dövblindhet. Dessutom kommer en del av pengarna att användas för att arrangera ett avslutande seminarium för att sprida forskningsresultat som uppnåtts under nätverkets arbete.
– Den här finansieringen gör det möjligt för oss att arbeta mer långsiktigt och skapa en hållbar plattform för dövblindforskning. Vi hoppas kunna bidra till en samhällelig förändring där personer med dövblindhet får de insatser de behöver för att kunna leva ett självständigt och jämlikt liv, avslutar Moa Wahlqvist.
Fakta :
- Dövblindhet kan innebära att möjligheten att vara aktiv och delaktig i samhället på samma villkor som andra är påverkade. Dövblindhet innebär en kombinerad syn- och hörselnedsättning där graden av nedsättning är så allvarlig att syn och hörsel har svårt att kompensera för varandra. Tillgång till information, rumslig orientering och förmåga att röra sig fritt och säkert påverkas. Det taktila sinnet blir viktigt och kan till viss del kompensera för den kombinerade syn- och hörselnedsättningen. Dövblindhet innebär en riskfaktor för fysisk och psykisk ohälsa, samt påverka det sociala livet.
Vill du veta mer om dövblindhet, besök www.nkcdb.se
Här kan du läsa mer om forskargruppen: Dövblindforskning i ett mångvetenskapligt perspektiv - Örebro universitet
Källa: Universitetssjukhuset Örebro.