den 21 maj 2018

En bra omsorg om barnen kräver ett samhälle som är jämställt på riktigt


För mig hör jämställdhet och en bra omsorg om små barn ihop. Jämställdhet innebär att kvinnor ska ha samma status och rättigheter, makt och resurser som män och på egna premisser. Målet är ett mer kvinnovänligt samhälle eftersom ett sådant också medför att det blir mer barn- och människovänligt.

President och ordförande under hela konferensen var Thorild Skare, psykolog och författare, tidigare stortingsledamot. Hon avslutade de tre dagarna med en sammanfattning av konferensen och situationen för kvinnor och barn särskilt i Norge.

I dagens samhällsdebatt och politik finns förbluffande lite fokus på kvinnor och kvinnopolitik. Ta bara Stortingsvalet 2017 som exempel. – Där fanns ingen fokus på vare sig kvinnorepresentation bland kandidaterna eller på viktiga kvinno- och barnpolitiska frågor. Det var som om skillnaderna mellan kvinnor och män inte alls fanns, eller var oviktiga.

 

Förtäckt diskriminering av kvinnor

Jag kommer ständigt att tänka på de härskartekniker som Berit Ås så levande beskrivit för oss. De tekniker som maktens människor använder för att behålla makten. De innebär bland annat att problem förnekas eller att verkligheten förvanskas, till exempel skillnaden mellan kvinnor och män. Nu skall det helst bara refereras till genus och inte till kvinnor och män. I många lagar och statistik blir könet inte längre specificerat. För att ge ett konkret exempel om flyktingar; vi får veta varifrån de kommer, anledningen till flykten, var de befinner sig och om de är minderåriga eller inte – men inte vilket kön de har, även om detta bör vara viktigt för hur de skall tas emot.

Läs hela artikeln >

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas

Senaste numret


Annonser


International news

 Le Bonheur Heart Institute one of eight to earn top STS quality rating
MEMPHIS, Tenn., 5 hours ago 38 minutes ago
World Ultrasound Systems (Traditional, Portable, Handheld, Therapeutic) Market Report 2015-2020 - Research and Markets
DUBLIN, 1 hours ago 28 minutes ago
Asia Pacific Healthcare IT Integration Market 2015-2022 - Research and Markets
DUBLIN, 1 hours ago 28 minutes ago
Global PCR Product Market Worth $9.8 Billion by 2021 - Segmentation By Application & Technology - Research and Markets
DUBLIN, 1 hours ago 28 minutes ago
Global Over-the-Counter Drug Market 2016-2020 - Switching of Medications from Prescription to OTC / Counterfeit Drugs / Accelerated Use of Online Resources - Research and Markets
DUBLIN, 2 hours ago 21 minutes ago
United States In-Vitro Diagnostic Tests Market 2016-2020 - Research and Markets
DUBLIN, 2 hours ago 28 minutes ago