den 4 september 2024

Tre miljoner till metod som ska hitta fler personer med risk för hjärtinfarkt och stroke

Hjärt- och kärlsjukdomar orsakar flest dödsfall världen över. Nu utvecklar forskare vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet en metod för att tidigare upptäcka vem som riskerar att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke. Projektet tilldelades i våras tre miljoner kronor av life science-programmet Swelife.

Isabel Goncalves

Överläkare och professor.

Den vanligaste orsaken till hjärtinfarkt är åderförkalkning, också kallat åderförkalkningsplack, som brister. Det gör att en blodpropp bildas och kärlet täpps till. En utmaning för sjukvården är att i tid hitta personer som är i riskzonen.

– Vi hade kunnat rädda många liv om vi bättre kunde förutsäga vilka som riskerar att drabbas, säger Isabel Goncalves, överläkare inom hjärtmedicin på Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet (LU) och LU Diabetescentrum (LUDC).

Sammansättningen viktig
Tillsammans med Tobias Erlöv och Magnus Cinthio, forskare vid Lunds tekniska högskola, LTH, utvecklar hon en metod för att med ultraljud kunna undersöka plackets sammansättning. För det är inte bara plackets storlek som utgör en potentiell fara – det är hur placket är sammansatt som påverkar riskerna. Ju mer inflammerat plack är, desto större är riskerna.

– Dagens ultraljud kan bara visa storleken på placket, inte hur ”farligt” eller ”ofarligt” det är. Eftersom vi inte helt säkert vet vem som är i riskzonen, opererar vi vissa patienter i onödan och underbehandlar andra, säger Isabel Goncalves.

Andra metoder mer riskfyllda
Redan idag kan plackets sammansättning undersökas med mer omfattande metoder, som magnetkamera och datortomografi. Men de används inte klinisk för att titta på plackets sammansättning för det är kostsamt och kan medföra risker för patienten på grund av kontrastmedel, som används vid båda metoderna, och strålning, som förekommer vid datortomografi.

Isabel Goncalves och hennes kollegor har därför utvecklat en algoritm för ultraljud som gör att de kan utvärdera placket på ett mycket tydligare sätt än förut. Just nu testas metoden i tre studier, bland annat med patienter på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Nästa steg är att starta en studie i USA. Forskningsgruppen har nyligen startat ett avknoppningsföretag för att överföra kunskapen till en produkt.

I våras tilldelades forskningsprojektet tre miljoner kronor av life science-programmet Swelife, som sponsras av innovationsmyndigheten Vinnova.

– Förhoppningen är att vi på sikt har en metod som uppfyller alla krav och regelverk. Ultraljud är förhållandevis billigt, bärbart och innebär inget ingrepp i patienten. Därför skulle metoden kunna användas i många olika miljöer och kanske även i primärvården för att screena patienter – innan de blivit allvarligt sjuka, menar Isabel Goncalves.

Orsakar lidande
I sitt jobb inom hjärtmedicin träffar hon patienter som redan haft stroke, hjärtinfarkt, eller personer som sjukvården vet har högre risk för hjärt- och kärlsjukdom.

– Som hjärtläkare önskar jag att jag egentligen inte skulle behövas. Om vi kan fånga upp fler personer innan de blir allvarligt sjuka kan vi kanske hjälpa människor att förändra sina vanor och få en mer hälsosam livsstil, leva längre och framför allt bättre.

Swelife, som delade ut anslaget, är ett strategiskt innovationsprogram som finansieras av regeringen via innovationsmyndigheten Vinnova och av programmets deltagande parter.

Mer information om Swelifes anslag finns här:
Hög kvalitet på ansökningarna till Swelifes utlysning för bättre hälsa - Swelife

Fakta: Plack och hjärt- och kärlsjukdomar

  • Plack, eller åderförfettning/åderförkalkning, är förändringar i blodkärlen som uppstår när kolesterol lagras i kärlväggen.
  • Plack kan också leda till kärlkramp genom att gradvis täppa till och förhindra blodflödet till hjärtat.
  • Befolkningsstudien Scapis har visat att fyra av tio svenskar mellan 50 och 64 år har synliga plack i hjärtats kranskärl:
    C4 av 10 i har plack i kärlen | Hjärt-Lungfonden (hjart-lungfonden.se)

Källa: Skånes universitetssjukhus.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser