den 4 oktober 2023

TLV har beslutat att inkludera Sotyktu (deukravacitinib) i läkemedelsförmånen för behandling av vuxna med måttlig till svår plackpsoriasis

Över 200 000 personer i Sverige har psoriasis, som är en kronisk sjukdom. Det finns fortfarande många patienter som inte når behandlingsmål eller med tiden har sämre effekt av sin behandling. Foto: Arkivbild.

Beslutet att inkludera Sotyktu i läkemedelsförmånen innebär att vuxna med måttlig till svår plackpsoriasis i behov av systemisk behandling kan erbjudas ett nytt behandlingsalternativ. Subventionen gäller för patienter som fått otillräcklig effekt av konventionell och biologisk systemisk behandling, eller där detta inte är lämpligt. Läkemedlet, en tablettbehandling, blir därmed den första, selektiva, allosteriska TYK2-hämmaren med subvention i Sverige för behandling av sjukdom.

Jessica Lundström

Director Market Access på Bristol Myers Squibb Sverige.

Psoriasis är en allmänt utbredd, kronisk, immunmedierad systemisk sjukdom som på ett betydande sätt påverkar patientens fysiska hälsa, livskvalitet och arbetsproduktivitet. TLV har meddelat att Sotyktu (deukravacitinib) kommer att ingå i läkemedelsförmånen för behandling av vuxna patienter med måttlig till svår plackpsoriasis i behov av systemisk behandling. Subventionen gäller för patienter som fått otillräcklig effekt av konventionell och biologisk systemisk behandling, eller där detta inte är lämpligt.

Sotyktu är en oral, selektiv, allosterisk tyrosinkinas 2 (TYK2) -hämmare med en unik verkningsmekanism, vilket ger ett nytt sätt att behandla denna kroniska immunmedierade systemiska sjukdom.

 – Det är mycket positivt att TLV, baserat på sin bedömning av det värde Sotyktu tillför, beslutat att inkludera Sotyktu i läkemedelsförmånen. Därmed tillgängliggörs en helt ny behandlingsmöjlighet för patienter som lever med måttlig till svår plackpsoriasis i Sverige. Som forskande läkemedelsföretag drivs vi av att våra medicinska innovationer ska komma samhället och patienter till gagn varför vi välkomnar TLVs beslut, säger Jessica Lundström, Director Market Access på Bristol Myers Squibb Sverige.

Om Psoriasis

Psoriasis är en allmänt utbredd, kronisk, immunmedierad systemisk sjukdom som på ett betydande sätt påverkar patientens fysiska hälsa, livskvalitet och arbetsproduktivitet. Världen över lever minst 100 miljoner människor med någon form av sjukdomen, inklusive cirka 14 miljoner människor i Europa och cirka 300 000 i Sverige. Nästan en fjärdedel av alla som lever med psoriasis har en sjukdom som anses vara måttlig till svår. Upp till 90 procent av patienterna har psoriasis vulgaris, eller plackpsoriasis, vilken kännetecknas av distinkta runda eller ovala plack som är täckta av stearinglänsande fjäll. Tillståndet påverkar både personliga och professionella relationer och kan medföra en socioekonomisk börda orsakad av förlorade möjligheter i arbetslivet och behandlingskostnader. Psoriasis är förknippat med flera samsjukligheter som kan minska den förväntade livslängden, till exempel hjärt-kärlsjukdom, metabolt syndrom, obesitas, diabetes, inflammatorisk tarmsjukdom och depression.

Om Sotyktu

Sotyktu är en oral, selektiv allosterisk tyrosinkinas 2 (TYK2)-hämmare med en unik verkningsmekanism som representerar en ny klass av små molekyler. Det är den första selektiva TYK2-hämmaren som studerats kliniskt inom flera olika immunmedierade sjukdomar. Forskare på Bristol Myers Squibb designade Sotyktu för att selektivt rikta in sig på TYK2 och därigenom hämma signalering av interleukin (IL)-23, IL-12 och typ 1 interferoner (IFN), vilka är de nyckelcytokiner som är involverade i patogenesen av flera immunmedierade sjukdomar. Sotyktu uppnår en hög grad av selektivitet genom att binda till den regulatoriska domänen av TYK2, vilket resulterar i allosterisk hämning och dess nedströmsfunktioner. Sotyktu hämmar selektivt TYK2 vid fysiologiskt relevanta koncentrationer. Vid terapeutiska doser hämmar Sotyktu inte JAK1, JAK2 eller JAK3.

Läs mer om Sotyktu i Fass, här.

Källa:  Bristol Myers Squibb Sverige.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser