den 14 april 2025

Rekordfå synskadade får LSS-ledsagning

Antalet synskadade som får kostnadsfri ledsagningshjälp med stöd av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, fortsätter att minska. Det visar nya siffror från Socialstyrelsen. – Vi har sagt det förut och säger det igen, ny lagstiftning behövs för att synskadade ska kunna leva bra liv, säger Niklas Mattsson, ordförande för Synskadades Riksförbund.

Niklas Mattsson

Förbundsordförande. Synskadades Riksförbund.

Wandi Lundgren.

Foto: Henrik Jansson.

Socialstyrelsen rapporterar årligen om utvecklingen gällande insatser och stöd till personer med funktionsnedsättningar. Den utveckling som Synskadades Riksförbund har larmat om i flera år, att färre synskadade beviljas ledsagning genom LSS, fortsätter. Antalet som anses tillhöra personkrets tre i lagen, bland andra synskadade, och som beviljades ledsagning var förra året 650 personer. Det är en minskning med 74 procent sedan 2010 när avslagen började öka.

– Jag upphör aldrig att förvånas över hur det här har kunnat ske utan några lagändringar, utan endast genom och förändrad rättspraxis. När svångremmen dras åt i välfärden är det tydligt att vi med funktionsnedsättningar offras först av alla, säger Niklas Mattsson.

De blinda och synskadade som kastas ur LSS kan ansöka om ledsagningshjälp via Socialtjänstlagen, SoL. Men många nekas det också, dessutom skiljer sig stödet åt. LSS ska ge individen goda levnadsvillkor. I SoL är ambition endast en skälig levnadsnivå. Hjälpen genom SoL har därför stora begränsningar och i vissa kommuner är den belagd med höga egenavgifter. Att gå ut på en timmes promenad med ledsagning kan kosta flera hundra kronor i timmen. Via LSS är hjälpen avgiftsfri.

En som fått känna av skillnaden är Wandi Lundgren. Han blev av med sin LSS-ledsagning förra året och har nu i stället hjälp genom SoL. Wandi Lundgren har en kombinerad syn- och hörselnedsättning, så kallad dövblindhet.

– Hjälpen jag får idag är mycket mindre flexibel. Ledsagaren kan till exempel bara gå med mig till dörren, men följa med mig och hjälpa mig att läsa min post? Nej. Trots att jag inte har någon syn kvar alls, säger Wandi Lundgren.

Han betonar att ledsagningshjälp för någon som inte ser handlar om mer än att bara följa med mellan punkt A och B.

– Det är alla dessa små ögonblick som jag kan behöva hjälp med, som matlagning. Det får mina ledsagare idag inte hjälpa mig med. Jag kan inte få den hjälp jag behöver genom Socialtjänstlagen, säger Wandi Lundgren.

Bland partierna i Sveriges riksdag tycker en majoritet att en ny lag om ledsagning ska utredas, efter ett förslag från Socialstyrelsen. Ett tillkännagivande riktades till regeringen om detta i juni 2024, men ingenting har hänt sedan dess.

Socialstyrelsens rapport: rapporterar årligen

Källa: Synskadades Riksförbund. 

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser