den 29 april 2024
Receptfria läkemedel vanligast vid pollenallergi
Majoriteten av de som har pollenallergi behandlar den genom det receptfria sortimentet från apoteket och mataffären. Det visar en ny Novus-undersökning som Läkemedelsverket låtit göra. Elva procent behandlar inte sin pollenallergi.
Läkemedelsupplysningen på Läkemedelsverket får så här års en mängd frågor från allmänheten om behandling av pollenallergi. Det går inte att stoppa kroppens allergiska reaktioner mot pollen helt och hållet, men det går ofta att lindra pollenbesvären med receptfri medicin. En vanlig fråga är om man kan ta fler tabletter än vad som står på förpackningen.
– Om du inte får tillräcklig effekt kan du prova byta till en annan sort som förhoppningsvis fungerar bättre. Det är också vanligt att kombinera tablett med ögondroppar eller nässpray mot allergi. Vilken allergibehandling som passar bäst är olika från person till person och man kan behöva pröva sig fram. Om den receptfria behandlingen inte hjälper eller om du behöver bedömning av dina symtom bör du prata med din vårdcentral eller 1177, säger Erik Stridh, enhetschef vid Läkemedelsupplysningen.
Att lindra sin pollenallergi kan vara till stor hjälp för många med påtaglig allergi så här års. Det finns flera receptfria preparat på apotek och i butik som kan vara värda att testa. Rådgör med apotekspersonalen om du är osäker. De allra flesta med pollenallergi (61%) verkar använda sig av det receptfria sortimentet. Det visar en ny Novus-undersökning som Läkemedelsverket låtit göra.
Alltid viktigt att läsa bipacksedeln
– Det är bra att man testar med receptfritt först, många får hjälp av det. För alla mediciner är det viktigt att komma ihåg att risken för oönskade biverkningar på kroppen ökar om dosen överskrids. Att en medicin är receptfri innebär inte att den är ofarlig. Var noga med att läsa bipacksedeln och följa instruktionerna, säger Erik Stridh.
Så känner du igen pollenallergi
Ungefär 30 procent av Sveriges befolkning har pollenallergi. De vanligaste symtomen är att du får kliande ögon, nästäppa och rinnsnuva. Allergin kan också göra att du känner dig trött och får klåda i näsa och hals.
Pollenallergi kan likna besvären vid förkylning. En skillnad är dock att en vanlig förkylning oftast går över inom en vecka medan pollenallergi varar i flera veckor. Symtomen kan också variera från dag till dag.
Fråga om råd
Fråga sjukvården eller på apoteket om du undrar vilken medicin som passar dig. För allmänna frågor om din medicin kan du ringa Läkemedelsupplysningen, som svarar på frågor om hur medicinen fungerar eller hur den ska förvaras. Du kan även diskutera frågor som rör kombination av läkemedel eller biverkningar. Du hittar all viktig information om din medicin i bipacksedeln och på Läkemedelsverkets webbplats.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes mellan 11–17 april 2024 av Novus på uppdrag av Läkemedelsverket. Totalt genomfördes 1023 intervjuer med svenska allmänheten, varav 354 personer uppgav att de har pollenallergi.
Källa: Läkemedelsverket. Läs: Läkemedelsverkets webbplats.