den 28 november 2024
Ny studie undersöker effekterna av behandling vid KOL och samtidig hjärt- och kärlsjukdom
En internationell studie har startat på Skånes universitetssjukhus för att undersöka om ett redan godkänt läkemedel kan förbättra prognosen för patienter som lider av både kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, och hjärt- och kärlsjukdom. Syftet är att minska risken för exempelvis hjärtsvikt och hjärtinfarkt – och att erbjuda bättre behandlingsmöjligheter för patientgruppen. Nu söker forskarna deltagare till studien.
Jakob Lundgren
Kardiolog. Foto: Skånes universitetssjukhus.
– Samsjukligheten mellan KOL och hjärtsjukdom är mycket vanlig men har historiskt sett fått för lite uppmärksamhet inom forskningen. Det finns en stor potential att förbättra behandlingen för dessa patienter, säger Jakob Lundgren, specialistläkare inom hjärtsjukvården på Skånes universitetssjukhus, forskare vid Lunds universitet, och den som leder studien som görs på flera sjukhus och vårdcentraler i landet.
Ungefär var femte patient med hjärtsvikt har även KOL, och en tredjedel av KOL-patienterna har någon form av hjärt- och kärlsjukdom.
Beprövad behandling i nytt sammanhang
I studien prövas ett så kallat inhalationsläkemedel som redan finns tillgängligt men idag används i begränsad omfattning. Läkemedlet har visat lovande resultat i tidigare studier genom att både minska risken för försämringar i KOL och minska risken för exempelvis hjärtsvikt och hjärtinfarkt hos KOL-patienter. Nu undersöks om effekterna blir desamma när behandlingen testas specifikt på patienter med etablerad hjärt- och kärlsjukdom, eller med riskfaktorer som högt blodtryck eller diabetes.
– Vi vet redan att den här behandlingen minskar försämringar i KOL. Vår hypotes är att det delvis kan bero på att den minskar inflammation hos KOL-patienterna. Vi tror att inflammationen kan vara en bidragande orsak till att hjärt- och kärlsjukdomar triggas. Om vi lyckas minska den, och därmed minska försämringar i KOL, kan vi förhoppningsvis också minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Men detta behöver studien bekräfta, säger Jakob Lundgren.
Deltagare sökes
Patienter mellan 40 och 80 år som har symtom på KOL och antingen etablerad hjärt-kärlsjukdom eller flera riskfaktorer kan vara aktuella för att delta. Studien kommer att pågå fram till 2029 och rekryterar patienter i flera länder.
– Förhoppningen är att resultaten kan leda till en bredare användning av läkemedlet och därmed ge patienterna en förbättrad prognos, både när det gäller KOL och i samtidiga hjärt- och kärlsjukdomar, säger Jakob Lundgren.
För att läsa mer om vad studien innebär och anmäla intresse för att delta, klicka här: Hjärtsjukvård - Skånes universitetssjukhus Sus
Källa: Skånes universitetssjukhus.