den 27 november 2024
Ny forskning om autistiskt välbefinnande – fokus på hälsa och livskvalitet
Ett gott liv för autister och förbättrade samhälleliga stödinsatser. Det är målet för ett nytt forskningsprojekt vid Karlstads universitet där forskare ska undersöka hur autistiska individer kan stödjas för att uppnå välbefinnande och blomstra genom livet.
Hanna Bertilsdotter-Rosqvist
Lektor och professor. Foto: Kristina Sahlén.
I det fyraåriga projektet ska forskare utveckla begreppet välbefinnande (autistic flourishing) ur ett autistiskt perspektiv, undersöka hur stödinsatser kan stödja autistiskt välbefinnande samt samskapa riktlinjer för att främja hälsa och livskvalitet för autister.
Målet är att skapa ett nytt ramverk för vad autistiskt välbefinnande innebär baserat på autistiska personers egna erfarenheter och perspektiv. Forskningen görs i samverkan med både autister och professionella stödaktörer.
– Vår förhoppning är att projektet leder till mer inkluderande och effektiva stödinsatser som utgår från autistiska individers unika styrkor och utmaningar, säger projektansvarig Hanna Bertilsdotter-Rosqvist, lektor i socialt arbete vid Karlstads universitet och professor i socialt arbete vid Södertörns högskola.
Projektet utmanar traditionella sjukvårdsmodeller och föreslår ett paradigmskifte mot hälsofrämjande strategier
– Människors hjärnor fungerar olika, och denna neurologiska mångfald innebär både styrkor och utmaningar beroende på livsvillkor, säger Hanna Bertilsdotter-Rosqvist. Stödinsatser för autister fokuserar ofta på utmaningar inom social interaktion och kommunikation, men det är också vanligt med psykisk och fysisk ohälsa bland autister.
Traditionella sjukvårdsmodeller är inte alltid anpassade för autister, eftersom målet inte är att ”bota autism”. Det kan resultera i ett ensidigt fokus på symtom i stället för att främja livskvalitet och välbefinnande.
Projektet” Ett gott autistiskt liv och samhälleliga stödinsatser”, som fått drygt 6,6 miljoner kronor i finansiering från Vetenskapsrådet, inleds i januari 2025 och görs i samverkan med forskare vid Karolinska Institutet.
Källa: Karlstads universitet.