den 10 oktober 2023

Hur ska vi välja mat i butiken


Den frågan ställer sig många människor varje dag och svaren är som regel nästan lika många som frågorna. Till vår hjälp har vi förmågan att rationellt laborera scenarier framåt i tiden. Det betyder att vi kan analysera olika alternativ, rationellt. Utmaningen ligger i att titta bortom tillgänglig och representativ information. (1) Ett sätt att öka förståelsen för vad vi borde äta är att titta på vad våra förfäder åt. Det verkar som att de ändrade diet som en funktion av klimatets förändringar. (2)

Fynd från Afarregionen i norra Etiopien visar att “Lucy” hade börjat använda verktyg och stenar för att krossa ben från stora döda djur.3 Syftet var att komma åt benmärg som innehåller flera av de många mikronutrienter som krävs för att upprätthålla fysisk och mental hälsa. Effekten blev att deras tarmar krympte och deras hjärnor började expandera - från nackloben och framåt.4

Med en större frontallob fick det större utrymme att tänka utanför den berömda boxen. Ett rudiment till språk anses att framträtt efter att vårt genus blev etablerat.5

Ca 1,8 miljoner år före nutid anses social kognition varit etablerat. Därefter följde symboliskt tänkande.6 Cirka 70 000 före nutid framträdde konstruktivt minne.7 Dessa mentala förmågor möjliggjorde nya beteenden som är förknippade med vår art.

Under Epipaleolitikum, dvs. alldeles i slutet av Pleistocen, ändrade våra förfäder åter livsstil och började bosätta sig8. Fynd från dagens Jordanien visar att de bakade det första brödet 9 och bryggde det första ölet ca 1500 år senare.10

När klimatet åter ändrades, den här gången från Pleistocen till den aktuella epoken - Holocen (11 600 år före nutid), dröjde det inte lång tid innan jordbruket var ett faktum. Jordbruket förändrade spelreglerna men var ingen omedelbar framgång, hälsan försämrades och samhällen blev hierarkiska.11

På 1700-talet hävdade Emanuel Swedenborg (1688-1772) att köttätande motsvarar nådens fall i Edens lustgård och förordade veganism. Swedenborgs initiativ följdes av: William Millet (1782-1849) som 1830 startade adventiströrelsen, Sylvester Graham (1794-1851), han med kexet och mjölet, som  1850 grundade American Vegetarian Society. Gemensamt för dessa var att de främjade en 'Edens lustgård diet'. En av adventisternas förgrundsgestalter - Ellen G. White (1827-1915) - hävdade till och med att kött, mjölk och smör triggade "köttsliga lustar" hos män. Läkaren John Harvey Kellogg (1852-1943) utvecklade därför frukostflingor för att stävja dessa drifter hos unga.

Malmros (1950),12 och senare Ancel Keys (1904-2004; Seven Countries Study) menade att mättat fett och kolesterol orsakar hjärtproblem. Yudkin (1972) 13 å andra sidan,  visade samtidigt i experimentella studier att konsumtion av socker och andra kolhydrater med högt glykemiskt index (GI) korrelerade med välfärdssjukdomar. 

Det är dock ofarligt att äta animaliskt baserad mat.14  Friska vuxna som ersätter delar av av det animala proreinet med vegetariska alternativ visar tidigt tendens till benskörhet.15 De få individer som avstår  animaliskt baserad mat rapporterar också utmaningar med sin mentala hälsa.16

Ergo. Vår art borde fortsätta med den diet som öppnade dörren för vår art för flera miljoner år sedan och som innehåller många av de fler än 30 mikronutrienter som krävs för att vår art ska upprätthålla fysisk och psykisk hälsa. Utmaningen är att i bakgrunden lurar reptilhjärnans impulser som från tid till annan leder oss att feltolka tillgänglig och representativ information.17

Referenser:

1. Tversky och Kahneman, 1972, 1973. 2. Österberg, 2022. 3.(McPherron, 2010; Thompson et al. 2019). 4. (Aiello och Wheeler, 1995). 5 (Aiello och Dunbar, 1993; Everett, 2017; Villmoare et al 2015).  6. (Coolidge och Wynn, 2018). 7. (Ambrose, 2010; Schacter och Addis, 2007). 8.(Hodder, 2018). 9. (Arranz-Otaegui et al. 2018 10. (Liu et al. 2018). 11. (Kohler et al. 2017; Mummert et al. 2011). 12. Malmros (1950), 13Yudkin (1972), 14. Howard et al. 2006, Johnston et al. 2019, 2023, Ramsden et al. 2016 15 .Itkonen et al. 2020, Tong et al. 2020 och Zheng et al 2023, 16.(Dobersek et al. 2021) 17. (Johnson, 2021).

Peter Österberg är Fil Dr. i psykologi, speciellt evolutionspsykologi och prospektivt tänkande. 2018-2021 var han forskningsledare på Helsingfors universitet för projektet: Vad är det finländska jordbrukets framtid från ett perspektiv av rationellt entreprenöriellt tänkande?

Peter Österberg

Fil Dr. i psykologi, speciellt evolutionspsykologi och prospektivt tänkande.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser