den 11 februari 2025

Fler med svår smärta av cancer kan få bättre smärtlindring med avancerad behandling

Hossein Radafshar, överläkare inom palliativ vård och ASIH i Lund och en av författarna bakom forskningssammanställningen, har många års erfarenhet av intratekal behandling. Foto: Skånes universitetssjukhus.

En ny forskningssammanställning som gjorts på Skånes universitetssjukhus visar att fler patienter med svår smärta orsakad av cancer, skulle kunna få bättre smärtlindring genom behandling via en kateter i ryggmärgskanalen.

Intratekal smärtbehandling kan ges genom en extern eller intern pump.

Båda varianterna har lika god effekt på smärta. Foto: Skånes universitetssjukhus.

Smärta är ett vanligt symtom hos personer med avancerad eller terminal cancer. Det finns tid för forskning som inte blir smärtlindrad av konventionell behandling med höga doser morfin. Vissa av dessa patienter kan bli hjälpta genom behandling med läkemedel med en pump via kateter direkt i ryggmärgskanalen, så kallad intratekal behandling.

Fler kan få bättre smärtlindring
En forskningssammanställning som gjorts av HTA syd på Skånes universitetssjukhus visar att intratekal behandling kan: Ge bättre smärtlindring än konventionell behandling. Leda till att den totala dosen av morfin minskar, vilket i sin tur innebär färre biverkningar. Förbättra patientens hälsorelaterade livskvalitet.

I Skåne och övriga Södra sjukvårdsregionen (Blekinge, Kronoberg och Halland) fick ett tjugotal patienter intratekal behandling år 2023. Minst fyra gånger så många – motsvarande 80 -90 patienter – om året skulle kunna bli aktuella för behandlingen, enligt beräkningar som gjorts i forskningssammanställningen.

– I den etiska analysen vi gjort i sammanställningen lyfter vi fram vikten av att alla patienter, oberoende av boendeort, ges lika möjlighet till effektiv smärtlindring och att kompetens och praktiska förutsättningar för intratekal behandling förbättras i hela Södra sjukvårdsregionen, säger Sven Oredsson, överläkare och projektledare från HTA syd.

Stor nytta för patienterna
Hossein Radafshar, överläkare inom palliativ vård och ASIH (avancerad sjukvård i hemmet) i Lund och en av författarna bakom forskningssammanställningen, har många års erfarenhet av intratekal behandling. I flera fall har det rört sig om patienter som inte har kunnat lämna sjukhuset på grund av mycket svåra smärtor och som ofta också haft svåra biverkningar på grund av höga doser morfin. 

– En patient blev smärtfri och kunde sluta helt med sina morfintabletter. Vi trodde inte att han hade lång tid kvar, men han kunde komma hem och leva ett år till. En annan patient kunde bara ligga på ena sidan på grund av tumörmetastaser och hade fått smärtsamma liggsår. Också han kunde komma hem och levde tio månader till utan smärta, säger Hossein Radafshar.

Intratkal smärtbehandling kan ges genom en extern eller intern pump. Båda varianter har som god effekt på smärtan, men den interna pumpen gör dyrare att sätta in. Detta kan komma att påverka rekommendationerna för användning av intratekal smärtbehandling.

Effekten av intratekal behandling av depression, ångestsymtom, funktionsförmåga och överlevnad har också undersökts i forskningssammanställningen, men för de utfallsmåtten kan inga säkra slutsatser dras baserat på de studier som granskats.

Del av projekt i Södra sjukvårdsregionen
Enligt företrädare för specialiserad palliativ vård i Södra sjukvårdsregionen är användningen av intratekal behandling idag alltför låg och ojämlikt fördelad. En utmaning är att identifiera patienter som skulle kunna ha nytta av behandlingen. För att ta fram rutiner som möjligt för fler patienter att få intratekal behandling pågår ett projekt i Södra sjukvårdsregionen. Den aktuella forskningssammanställningen från HTA är ett viktigt underlag för detta projekt. 

Fakta:

  • Forskningssammanställningen "Intratekal behandling av cancerorsakad smärta" har gjorts av HTA syd i samarbete med sakkunniga inom palliativ vård i Skåne.
  • I sammanställningen har fjorton studier av hög kvalitet om intratekal behandling med extern pump granskats.
  • Sammanställningen tar också upp intratekal behandling med intern pump (inopererad pump) och bygger i detta fall på en forskningssammanställning som publicerades under 2024 av Ontario Health, en kanadensisk HTA-organisation. 
  • HTA står för Health Technology Assessment och är en metod för att utvärdera kunskapsläget för olika frågor som ställs av hälso- och sjukvården.
  • HTA syds uppdrag är att vara ett verksamhetsnära metodstöd för hela Södra sjukvårdsregionen. Tillsammans med sakkunniga från verksamheten tar man fram HTA-rapporter och andra typer av kunskapsunderlag utifrån behov. Mer information om HTA syd finns här:
    HTA Syd - Health Technology Assessment - Vårdgivare Skåne

Källa: Skånes universitetssjukhus. 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser