den 10 februari 2025
Brister på samtliga utvalda mödrahälsovårdsmottagningar
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har ett regeringsuppdrag att under perioden 2023–2025 förstärka den nationella tillsynen av mödrahälsovård och förlossningsvård. IVO har tidigare inom uppdraget granskat samtliga förlossningskliniker i landet och nu även fattat de första besluten i tillsynsinsatsen som riktats mot mödrahälsovården.

Lennart Pettersson
Enhetschef på IVO.
– Vi har sett brister på samtliga av de utvalda mottagningarna vi besökt. Det handlar exempelvis om avsaknad av systematisk egenkontroll, att verksamheterna saknar tillräcklig kompetens för att utföra undersökningar av bäckenbotten vid efterkontrollen samt att patienten inte informeras om var man ska vända sig vid besvär efter en förlossning, säger Lennart Pettersson, enhetschef på IVO.
Tillsynen har riktats mot vårdgivare verksamma i 12 regioner. Sammantaget har tillsynen omfattat 18 vårdgivare, varav 6 bedrivs i privat regi och 12 i regionens regi, och deras 34 verksamheter. IVO har intervjuat barnmorskor och ledningsrepresentanter från respektive verksamhet.
IVO har fattat 18 beslut med brister och begäran om återredovisning av vidtagna åtgärder. Vårdgivarna ska återrapportera till IVO senast den 14 mars.
– Resultatet av tillsynen omfattar bara en bråkdel av den mödrahälsovård som finns i Sverige. Det här är en signal om att vårdformen i stort behöver förbättras, säger Lennart Pettersson, enhetschef på IVO.
Bristpunkter utifrån besluten
- Vårdgivaren har brister i sin skyldighet att bedriva ett systematiskt kvalitets- och patientsäkerhetsarbete (18 av 18 vårdgivare)
Exempelvis att det inte utförs riskanalyser och brister i både journalgranskning och avvikelsehantering.
- Den hälso- och sjukvård som ges inom mödrahälsovården uppfyller inte i alla avseenden kraven på en god vård (18 av 18 vårdgivare)
Exempelvis bristande samverkan när patienter lider av psykisk ohälsa och dålig efterföljsamhet av Socialstyrelsens rekommendationer kring tidig uppföljning samt undersökning av bäckenbotten vid efterkontrollen.
- Patienter får inte alltid den information som behövs för att veta vart de ska vända sig i sin vård och behandling (18 av 18 vårdgivare)
Samverkan med socialtjänst sker inte enligt gällande bestämmelser (6 av 18 vårdgivare)
IVO ansvarar för tillsyn över hälso- och sjukvård, hälso- och sjukvårdspersonal, socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Myndigheten ansvarar också för viss tillståndsprövning.
Källa: Inspektionen för vård och omsorg (IVO).