den 1 februari 2024
AI och optiker kan rädda fler från ögoncancer
Uvealt melanom, som är en form av ögoncancer, är en tumörsjukdom med hög dödlighet. Med hjälp av ett nytt AI-verktyg kan ögonläkare hitta de farliga tumörerna i ett tidigare skede. För att fånga upp dessa patienter behöver ögonsjukvården och optiker arbeta ihop. Detta berättade Gustav Stålhammar i samband med Synologen Academy Weekend.
Gustav Stålhammar
Ögonläkare, patolog och forskare. Foto: Johanna Hanno/S:t Eriks Ögonsjukhus.
För patienter med uvealt melanom som hunnit sprida sig och bilda dottertumörer utanför ögat finns inga behandlingar som är så effektiva som vi vant oss vid i andra typer av cancer. Det gör att dödligheten i uvealt melanom är upp till 50 procent, vilket är högt jämfört med andra cancersjukdomar idag.
Varför är denna form av cancer så dödlig?
- Därför att vi inte har någon riktigt effektiv behandling idag. När dottertumörer upptäcks i andra delar av kroppen är tyvärr prognosen mycket dålig. Om vi däremot skulle behandla en större del av patienterna när tumören i ögat är väldigt liten skulle överlevnaden förbättras, säger Gustav Stålhammar.
Varför hittar ni inte dessa patienter idag?
- Problemet för ögonsjukvården har hittills varit att födelsemärken i ögat är mycket vanligt, runt en halv miljon svenskar har det, medan antalet som utvecklar cancer bara är runt 120 per år. Det är en omöjlighet för oss ögonspecialister att manuellt gå igenom hundratusentals bilder för att hitta så få. Vi är bara en handfull läkare i Sverige som jobbar med detta. Patienten själv kan inte heller vara uppmärksam på om något ser konstigt ut eftersom det inte går att se in i ögat.
Vad kan AI-verktyget göra?
- Med AI kan vi upptäcka dessa cancerfall i ett tidigare skede. Vi har lärt verktyget att se på ögonbottenbilder och sortera fram de med födelsemärken som ser oroväckande ut. Dessa patienter kan då remitteras till ögonläkare som kan göra en fördjupad bedömning. Verktyget kan alltså vara ett stöd när man tittar på fläckar i ögonbotten, för att lättare avgöra vilka som är snälla och vilka som kan vara farliga.
Så var kommer optikerna in?
- Optikernas medverkan krävs för att få fram alla ögonbottenbilder. Optikerna möter och undersöker en stor del av allmänheten och allt fler har tillgång till ögonbottenkameror. De stöter på stora mängder människor med födelsemärken inne i ögat. I den situationen vore det säkert uppskattat att få stöd av ett AI-verktyg, särskilt om vi kan visa att det presterar på samma nivå som läkare som är experter på just detta, eller ännu bättre.
När kommer verktyget vara i full drift?
- Vi räknar med att kunna färdigställa det vetenskapliga arbetet inom några månader. Det viktiga nu är att Sveriges optiker får kunskap om den här möjligheten och det kommer vara tillgängligt för alla. Tillsammans kan vi utveckla ögonsjukvården och minska dödligheten i cancer!
Gustav Stålhammar är ögonläkare, patolog och forskare vid S:t Eriks ögonsjukhus. Han driver ett projekt där ett nytt AI-verktyg ska hjälpa till att sortera fram patienter vars födelsemärken i ögat riskerar att utvecklas till cancer.
Synologen är en rikstäckande medlemsorganisation som består av engagerade och kunniga optiker. Våra lokala optiker erbjuder helhetslösningar inom syn- och ögonhälsa. Synologens medlemmar är de enda av Sveriges optiker som är certifierade inom kvalitet och miljö enligt den internationella ISO-normen. Synologen är Sveriges fria optiker och vi står för kvalitet, kunskap och gott omhändertagande av din synhälsa.
Källa: Synologen.