den 16 januari 2024
Acetylcystein lösning behövs i slutenvården
Acetylcystein i beredningsformen lösning är det enda tillgängliga läkemedel som kan motverka en akut förgiftning av paracetamol. För att spara läkemedlet för slutenvården uppmanar Läkemedelsverket därför läkare i öppenvården att inte förskriva acetylcystein som lösning. Det skriver Läkemedelsverket i en debattartikel i Dagens Medicin.
Veronica Arthurson
Direktör Läkemedelsverket. Foto: Jeanette Hägglund.
Acetylcystein som lösning riskerar att ta helt slut under sommaren 2024. Det beror på att tillverkaren har anmält att de har en minskad produktionskapacitet.
Varje år är Giftinformationscentralen inkopplad i drygt 2000 sjukhusfall som gäller paracetamolförgiftning. Acetylcystein som lösning används förutom vid akut paracetamolförgiftning också för behandling av luftrörskatarr, cystisk fibros och vid kroniskt torra ögon.
– Paracetamolförgiftning är ett allvarligt tillstånd där det bara finns ett motgift att ge, och det är acetylcystein. Därför vädjar Läkemedelsverket till läkarkåren att tillfälligt inte förskriva acetylcystein lösning för nebulisator, alltså för inhalationsbehandling. Vi vädjar även till patienter att inte hämta ut acetylcystein som lösning även om de har giltiga recept med flera uttag kvar, innan produktionen kommer i gång igen, säger Veronica Arthurson, direktör på Läkemedelsverket.
Produktion tidigast i mars
- Läkemedelsverket har varit i kontakt med det statligt ägda företaget Apotek Produktion & Laboratorier (APL) som har börjat förbereda för att producera acetylcystein lösning som kan användas både som motgift vid paracetamolförgiftning och för inhalation i nebulisator. Om arbetet går enligt plan kan APL börja med produktionen tidigast i mars 2024, fortsätter Veronica Arthurson.
Enligt tillverkaren finns inga dispensförpackningar, till exempel förpackningar med annat språk än svenska, att få tag på. Tillgången till eventuella licensprodukter räcker inte för att täcka den stora volym som behövs.
Alternativ för patienter med kroniska sjukdomar
– Vid läkemedelsbrist måste sjukvården prioritera vilka patientgrupper som i första hand ska få läkemedelsbehandling. Läkemedelsverket ser även över möjliga regulatoriska åtgärder för att säkerställa tillgången på acetylcystein lösning för slutenvården. Vi arbetar ständigt för att underlätta för sjukvården och samtidigt försöka lösa uppkomna bristsituationer, på både kort och lång sikt, avslutar Veronica Arthurson.
För att säkerställa att patienter får tillgång till adekvat behandling har Nationella Arbetsgruppen (NAG) för Sveriges läkemedelskommittéer i samråd med Nationellt programområde för lung- och allergisjukdomar föreslagit att ett alternativ vid behov av slemlösande är koksaltlösning. Acetylcystein som lösning rekommenderas fortsatt inom slutenvården för patienter med cystisk fibros med allvarlig slembildning i mag-tarmkanalen.
Acetylcystein som brustablett berörs inte av uppmaningen och kan förskrivas som vanligt.
Källa: Läkemedelsverket.