den 21 maj 2018

En bra omsorg om barnen kräver ett samhälle som är jämställt på riktigt


För mig hör jämställdhet och en bra omsorg om små barn ihop. Jämställdhet innebär att kvinnor ska ha samma status och rättigheter, makt och resurser som män och på egna premisser. Målet är ett mer kvinnovänligt samhälle eftersom ett sådant också medför att det blir mer barn- och människovänligt.

President och ordförande under hela konferensen var Thorild Skare, psykolog och författare, tidigare stortingsledamot. Hon avslutade de tre dagarna med en sammanfattning av konferensen och situationen för kvinnor och barn särskilt i Norge.

I dagens samhällsdebatt och politik finns förbluffande lite fokus på kvinnor och kvinnopolitik. Ta bara Stortingsvalet 2017 som exempel. – Där fanns ingen fokus på vare sig kvinnorepresentation bland kandidaterna eller på viktiga kvinno- och barnpolitiska frågor. Det var som om skillnaderna mellan kvinnor och män inte alls fanns, eller var oviktiga.

 

Förtäckt diskriminering av kvinnor

Jag kommer ständigt att tänka på de härskartekniker som Berit Ås så levande beskrivit för oss. De tekniker som maktens människor använder för att behålla makten. De innebär bland annat att problem förnekas eller att verkligheten förvanskas, till exempel skillnaden mellan kvinnor och män. Nu skall det helst bara refereras till genus och inte till kvinnor och män. I många lagar och statistik blir könet inte längre specificerat. För att ge ett konkret exempel om flyktingar; vi får veta varifrån de kommer, anledningen till flykten, var de befinner sig och om de är minderåriga eller inte – men inte vilket kön de har, även om detta bör vara viktigt för hur de skall tas emot.

Läs hela artikeln >

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas

Senaste numret


Annonser