den 19 oktober 2023

Förfalskat Ozempic på europeiska marknaden

Läkemedlet Ozempic från Novo Nordisk. Foto: Novo Nordisk.

Förfalskningar av diabetesläkemedlet Ozempic har hittats hos grossister i EU och Storbritannien. Den europeiska läkemedelsmyndigheten uppmanar nu alla att vara vaksamma när de hanterar detta läkemedel.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har fått rapporter om att injektionspennor med falsk märkning som Ozempic har hittats och att läkemedlen härstammar från grossister i Österrike och i Tyskland. Det finns inget som tyder på att några förfalskade pennor har expedierats till patienter från apotek och det finns inte några rapporter om skador på patienter i samband med de förfalskade läkemedlen.

Ingen anledning till oro för patienter som hämtar ut läkemedel på apotek

– Om du som patient har hämtar ut ditt läkemedel från ditt apotek behöver du inte vara orolig, säger Tomas Nilsson, utredare på Läkemedelsverket.

EMA uppmanar däremot företag som hanterar läkemedel att vara noggranna med att kontrollera de läkemedel de köper in och att rapportera alla misstänkta förfalskningar till myndigheterna. Problemet utreds för närvarande av myndigheter och polis inom EU.

Köp inte receptbelagd medicin på eget bevåg på nätet

De senaste rapporterna om förfalskningar kommer efter en ökning av efterfrågan på Ozempic, vilket också har lett till en bristsituation på läkemedlet. Läkemedelsverket har tidigare varnat för att förfalskade Ozempic säljs på den svarta marknaden. Förfalskningarna marknadsförs ofta på sociala medier och på webbplatser som utger sig för att vara nätapotek.

– Ozempic är ett receptbelagt läkemedel och vi avråder starkt från att ge sig ut på nätet för att själv få tag i det. Läkemedelsverket har hittat olaglig försäljning av detta preparat på minst tio webbplatser på svenska. Det är viktigt att bara köpa läkemedel från lagliga apotek för att minska risken att drabbas av förfalskade produkter, säger Tomas Nilsson.

Mer om läkemedlet

Ozempic innehåller det aktiva ämnet semaglutid och är godkänt för behandling av typ 2-diabetes.

Källa: Läkemedelsverket.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser