den 21 september 2023

Sov dig till ett bättre liv med hjälp av den prisbelönta sömnforskaren Christian Benedict

Foto: Stefan Tell.

Hela 40 procent av Sveriges befolkning lider av sömnbesvär. Nu kommer sömnforskaren Christian Benedict med boken Sov dig till ett bättre liv – Vad andning, sex, melatonin, tyngdtäcke, fullmåne och kiwi kan göra för din sömn. I boken får du veta hur sömn kan göra dig smartare, friskare, mer attraktiv – och faktiskt även rikare. Och hur är det egentligen med tyngdtäcke, sex och kiwi – hjälper det oss att sova bättre? Och är en digital livsstil och bra sömn en motsägelse eller går det att kombinera? Du lär dig även att identifiera de största sömnbovarna och hur du kan undvika dem.

Christian Benedict

Docent och forskare. Foto: Stefan Tell.

– Ett problem idag är att vi inte hinner sova längre eftersom vi är som uppslukade av våra stressiga liv. Många offrar sömnen i jakten på att vara supermänniskor. Jag har studerat konsekvenserna av just detta i många år, och det vill jag berätta mer om i den här boken, säger Christian Benedict.

Benedict vill tona ner sensationsjournalistiken som finns kring sömn.

– Ibland uttrycker sig media, hälsoinfluencers och även forskare allt för dramatiskt vad gäller skador av sömnbrist. Det är absolut så att sömnbrist påverkar din hälsa, men idag lever vi allt längre, vi har bra forskning, och vi har bra åtgärder för personer med sömnsvårigheter. Det är där vi ska lägga vårt fokus. Min bok är en motreaktion på rubriker som exempelvis påstår att du kan dö av långvarig sömnbrist. Jag vill också påminna alla om att sömn inte är en prestation, för dessa tankar kan vara förödande för din insomningsförmåga. Småbarnsår, stress och annat gör att vi i perioder sover dåligt. Jag vill hjälpa fler att hitta verktyg, slappna av och sänka prestationskraven kring sömn, säger Christian Benedict.

Även om det inte finns någon magisk formel för att lösa alla sömnproblem, finns det massor av roliga och oväntade saker som kan testas. Benedict delar med sig av sin långvariga forskning och expertis om sömn då han både har en magisterexamen i näringslära, har doktorerat i humanbiologi och har en docentkompetens inom neurovetenskap. Och inte nog med det, så är han också far till fyra barn födda inom fyra år, vilket har gett honom en riktig utmaning vad gäller den egna sömnen.

Christian Benedict är docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet och forskar om sömnens betydelse för hälsan och prestationen. Christian har fått flera vetenskapliga priser för sin sömnforskning, såsom Oscarpriset från Uppsala universitet och Young Researcher Award från tyska föreningen för sömnforskning och sömnmedicin. Dessutom har han talat om sin forskning på många internationella konferenser och är känd för att förmedla fakta och kunskap om sömn på ett pedagogiskt och underhållande sätt.

Boken Sov dig till ett bättre liv - Vad andning, sex, melatonin, tyngdtäcke, fullmåne och kiwi kan göra för din sömn har utgivningsdag den 19 oktober.

Förlag: Bonnier Fakta.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser