den 20 april 2023

Ny bok av Gunnel Ryner ger hopp och energi i tuffa tider

"Hitta rätt i stället för att leta fel – vägen till ett gladare liv, bättre relationer och oslagbara team"

I sin nya bok "Hitta rätt i stället för att leta fel – vägen till ett gladare liv, bättre relationer och oslagbara team" vänder beteendevetaren Gunnel Ryner upp och ner på vårt traditionella problemfokus och visar hur vi kan skapa energi, glädje, hopp och bättre resultat genom att bygga på styrkor och göra mer av det som fungerar bra.

I en tid av kriser och oro är det lätt att känna sig uppgiven. Inte blir det bättre av att vår mänskliga hjärna är genetiskt kodad att ha järnkoll på hot och risker och suger åt sig allt negativt som en svamp. Självklart ska vi inte blunda för problemen, menar Gunnel Ryner, men det är genom att tillvarata och förstärka det som fungerar bra som vi kan lyfta oss själva och andra och skapa verklig förbättring. Till och med i riktigt tuffa situationer.

Hitta rätt i stället för att leta fel är en inspirerande guide för alla som vill skapa positiv förändring i sitt eget och andras liv. Boken baseras på styrkebaserade metoder som Appreciative Inquiry. Lösningsfokus och Positive Deviance och är fylld av konkreta verktyg för att hitta lösningar, tillvarata styrkor, lära av framgångar och bygga utveckling på det som fungerar bra.

3 tips ur boken som lyfter både teamet och dig själv:

  1. Älta framgångar i stället för misslyckanden. Lyft upp och utforska era goda exempel: När fungerar det bra och hur bär vi oss åt då? Hur kan vi göra mer av det som leder oss i rätt riktning?
  2. Fokusera mer på styrkor än svagheter. Svagheter kan behöva hanteras om de utgör ett hinder, men att åtgärda svagheter kan aldrig hjälpa någon att bli briljant – det kan bara styrkor göra.
  3. Hitta parallella historier. De historier och berättelser vi lyfter fram och fokuserar på – om oss själva och vår omvärld – formar vår självbild och vår bild av verkligheten. Samtidigt som det finns historier som handlar om svårigheter, motgångar och problem, finns det parallella historier som handlar om styrkor, resurser, motståndskraft, mod, lösningar och lärande. Lyft fram de historier som bidrar till stolthet och hopp.

Om Gunnel Ryner

Gunnel Ryner är beteendevetare och en av Sveriges främsta experter på styrkebaserat arbetssätt. Hon är en flitigt anlitad föreläsare och har under de senaste 15 åren inspirerat tiotusentals människor att skifta fokus från problem till styrkor och lösningar.

Gunnel har tidigare skrivit succéböckerna Släng problemglasögonen och Den lata vägen till ett fantastiskt liv – och arbetsliv (som låg på Bokus topplista i ett år och blev en av de fem bäst säljande fackböckerna 2018). Hennes nya bok Hitta rätt i stället för att leta fel släpps den 2 maj.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser