den 9 oktober 2017

Råg tros minska risken för vällevnadssjukdomar


Flera studier, såväl tidigare som nyligen avslutade om rågens effekter på vår hälsa visar på resultat i samma riktning – troligen kan råg påverka risken för vällevnadssjukdomar, bland annat genom positiva effekter på sockeromsättning och mättnadskänsla.

Råg är ett i huvudsakligen nordeuropeiskt sädesslag, som mest används för att framställa bröd, flingor, kross och mjöl. Vår forskargrupp vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i Uppsala och flera andra grupper i Norden har studerat olika hälsoeffekter av just råg.
I både tidigare och nyligen avslutade studier har vi bland annat kunna visa;
• att högt intag av råg är förenat med ökad insulinkänslighet
• att råg sänker det så kallade PSA-värdet hos män med prostatacancer och
• att ett högt intag av råg leder till ett något minskat kalori­upptag jämfört med när man äter motsvarande energi­mängd ifrån vita veteprodukter med tillsatt kostfiber.
• Våra studier visar också att vi blir mättare av råg.

Råg håller dig mätt längre
I en uppmärksammad knäckebrödsstudie publicerad i Nutrition Journal i mars 2014 , visas tydligt att olika rågprodukter ger mer mättnad än motsvarande energimängd från ”vitt” vete (siktat vetemjöl). Både knäckebröd, gröt och mjukt rågbröd fungerar oberoende av om produkterna är baserade på malt fullkornsmjöl, hela kärnor eller olika malningsfraktioner. Man håller sig helt enkel mättare mellan fyra och åtta timmar efter frukost med råg.

Läs hela artikeln här >


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser