den 9 oktober 2017

Ny forskning om östrogen för kvinnor i klimakteriet


Vanliga besvär hos kvinnor i klimakteriet är oregelbundna blödningar, svettningar och värmevallningar, besvär från slida och urinvägar, humörsvängningar och sömnproblem. Mer än hälften av alla kvinnor får besvär med svettningar och värmevallningar. Knappt en tredjedel av alla kvinnor upplever att deras besvär är så svåra att de behöver läkarvård och behandling.

Under 2013 publicerades nya forskningsresultat som visar att kvinnor bör börja i tid med behandling av sina klimakteriebesvär för att undvika effekter som hjärtkärlsjukdom.
Aktuell forskning visar också att receptorerna ER-alfa och ER-beta styr östrogeneffekten hos kvinnor. ER-alfa minskar vid menopaus (sista mensen), men kan i princip bibehållas med ett kontinuerligt östrogeninflytande efter menopaus.
En dansk studie visar att hormonbehandling nära menopaus minskar risken för mortalitet och ytterligare en studie visar att östrogen har en skyddande effekt mot upprepade urinvägsinfektioner.
Upp emot en halv miljon svenska kvinnor tros lida av underlivsbesvär som en följd av klimakteriet.
För vissa innebär det att sexlivet och samvaron med partnern försämras och även självförtroendet.
Trots att det finns lokalt applicerbara östrogen­behandlingar som hjälper mot torra och sköra slem­hinnor, vaginal atrofi (förtunning av slemhinneväggen i slidan), är många kvinnor ovetande om detta.

Läs hela artikeln här >


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas

Senaste numret


Annonser