den 5 september 2023

Ny artrosbehandling i Sverige. Smärta och värk försvinner


En ny långsiktig och säker behandling av artros i knän är nu tillgänglig i Sverige. Metoden innebär att patienten får en engångsinjektion av en hydrogel som sedan stannar kvar i leden. Värk och smärta minskar eller försvinner och rörligheten ökar signifikant (1). Detta sker utan att patienten behöver genomgå en operation. Arthrosamid är CE-märkt sedan 2021 och används i flera europeiska länder.

Björn Alber

Läkare och träningsfysiolog.

Johan Hallberg

Patient.

– Jag skulle säga att det är en revolutionerande metod. Det finns bra forskningsunderlag och dokumentation. Det unika är att det bara behövs en injektion, att hydrogelen stannar kvar i kroppen i många år, säger läkaren och träningsfysiologen Björn Alber som under våren har börjat behandla patienter på sin klinik på Ekerö i Stockholm.

Artros är en av våra stora folksjukdomar och det innebär lidande och svårigheter att röra sig som påverkar livskvaliteten. I dag får många välja på upprepade behandlingar eller operation2. Arthrosamid är en icke-nedbrytbar gel som fungerar som ett implantat och ger både en antiinflammatorisk5 och stötdämpande effekt3. Det gör att patienten kan minska eller bli av med värk och smärta och få tillbaka rörligheten i knäleden. Något som kan ge ökad livskvalitet för många svenskar som i dag lider av artros.

– Jag har använt produkten sedan 2010, först i forskningssyfte och sedan i min vanliga verksamhet. Jag har behandlat över 500 patienter med otroligt bra resultat. En ny studie som presenterades på Osteoarthritis Research Society International (OARSI) World Congress i USA i mars 2023 visade att endast en injektion av Arthrosamid visade en signifikant minskad smärta för patienter med knäartros över en period om minst tre år4, säger läkaren Andreas Hartkopp, A2 Privathospital i Holte, norr om Köpenhamn.

Johan smärtfri efter ny behandling

- Efter att ha lidit av artros i över tio år med svårigheter att röra sig och vilosmärta är Johan Hallberg efter en injektion med den nya hydrogelen helt smärtfri. Jag har fått en helt annan livskvalitet. Det är helt fantastiskt att slippa värken och att våga träna mera, säger Johan Hallberg från Ekerö utanför Stockholm. Johan Hallberg är en av de första patienterna i Sverige som har injicerats men hydrogelen Arthrosamid. Hydrogelen fungerar som ett implantat som ligger kvar i knäet. Det behövs ingen operation, utan ett enkelt ingrepp där en läkare sprutar in hydrogelen vid knäet.

- Det är en revolutionerande metod. Jag har lång erfarenhet av att behandla med injektioner av hyaloronsyra vid knäartros, här krävs upprepade behandlingar. Det unika med Arhrosamid är att det bara krävs en injektion, att hydrogelen stannar kvar i kroppen i många år. Det finns bra forskningsunderlag och dokumentation, säger läkaren och träningsfysiologen Björn Alber som under våren har börjat behandla patienter på sin klinik utanför Ekerö i Stockholm och även är Johan Hallbergs läkare.

Johan Hallberg fick behandlingen i februari och fick omedelbart mindre ont. Vilosmärtan som plågat honom innan försvann direkt och efter några veckor blev han helt smärtfri och han har nu ökat på sin träning, utan att ha några känningar i knäna.

- Som artrospatient är det ju extra viktigt att träna och hålla i gång. Jag har redan ett speciellt träningsprogram som jag kör på gymmet och det håller jag nu på att utveckla. Framför allt kan jag för första gången på tio år konditionsträna längre sträcker, det känns helt underbart, jag är som ny igen, säger Johan Hallberg med ett leende.

Enligt läkare Björn Alber är Arthrosamid extra intressant eftersom forskningen tyder på att den fungerar under lång tid, att implantatet stannar kvar i leden. Arthrosamid är CE-märkt sedan 2021 och används i flera europeiska länder. I Sverige har den introducerats under början av 2023.

- Jag har börjat behandla patienter under våren med mycket bra resultat. Flera har fått möjligheten att leva ett normalt liv igen. Det är en unik och attraktiv behandling. Implantatet fyller ut leden och lägger sig här som ett skydd som gör att smärta och värk minskar eller försvinner och rörligheten ökar, säger Björn Alber.

Om Artros
Minst en miljon svenskar har artros, som är den vanligaste kroniska sjukdomen i världen hos personer äldre än 65 år. Artros drabbar inte bara äldre. Ungefär fem procent av alla mellan 35 – 55 år beräknas ha artros i någon led. Både män och kvinnor har lika stor risk att utveckla artros. 

Om Arthrosamid
Arthrosamid är en ny metod där en läkare injicerar en icke nedbrytbar hydrogel med egenskaper som skyddar leden med såväl antiinflammatoriska5 som rent stötdämpande3 effekter. I motsats till andra injicerbara produkter så integreras Arthrosamid i synovial vävnad som på så sätt stärker och stabiliserar knät3. Forskningen visar att en injektion ger effekt under många år1. Hydrogelen har använts sedan 2000-talet vid andra symptom och studier visar att implantatet ligger kvar och att effekten kvarstår efter många år. Produkten är godkänd som medicinsk produkt sedan 2021 på indikation artros i knä. Produkten används sedan dess i flera europeiska länder och är utvecklad av Contura Ortopedics i Danmark. I Sverige är den än så länge tillgänglig på utvalda läkarkliniker. 

Studier & referenser
1. Parsi connect 2021 poster 336 polyacrylamide hydrogel injection for knee osteoarthritis: results of a 52 week prospective study  Henning Bliddal, Anders Overgaard, Andreas Hartkopp, Jannie Beier, Philip G Conaghan, Marius Henriksen.
2. 021. The unrecognised burden of osteoarthritis: unmet needs in Europe. [ebook] The Economist Intelligence Unit Limited, page 5. Available at: d6Jx2OYBUF_Unmet needs in Europe_EIU Briefing Paper_Pfizer.pdf.pdf (vev.design) Christensen, L., 
3. Camitz, L., Illigen, K.E., Hansen, M., Sarvaa, R., Conaghan, P.G., 2016. Synovial incorporation of polyacrylamide hydrogel after injection into normal and osteoarthritic animal joints. Osteoarthritis and cartilage / OARS, Osteoarthritis Research Society 24, 1999-2002.
4. Year results from a prospective study of polyacrylamide hydrogel for knee osteoarthritis by Marius Henriksen Jannie Beier, Andreas Hartkopp Philip G Conaghan, Henning Bliddal
5. Data on file. Contura orthopedics

Information om Arthrosamid.

Kontakta Per Möller 070-7555491. Nordenansvarig för Arthrosamid.

För mer information: www.arthrosamid.com/

 


4 Kommentarer

Saskia Ackema Moström

den 14 september 2023

Hur kan man få tillgång till behandling?


Tord Amré

den 15 september 2023

Kontakta Per Möller 070-7555491 Nordenansvarig för Arthrosamid.


Tonie

den 14 december 2023

Hej fungerar det mot atros i höft med ? Med vänliga hälsningar Tonie Abrahamsson


Lena Eriksson

den 27 december 2023

Undrar om det fungerar mot artros i höft med?


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser