den 21 oktober 2019

Ingen artros eller tydlig? Trippel ryggont slutade med två höftoperationer


Att under knappt två års tid härbärgera flera sorters ont i samma rygg är naturligtvis inte avundsvärt. Jag fick diagnosen spinal spondylos 2003. Det får man leva med och det kan kompletteras med lite artros med tiden. Stavgång, dans, gymnastik (hjärtlungföreningarnas) skulle kunna motverka försämringar. Jag har inte haft svårt att välja bort TV-soffan. Men vad var det som orsakade flera svårdefinierade, plågsamma smärtreaktioner, även nattetid? Det skulle ta 18 månader att via en bursit, slemsäcksinflammation, hamna på rätt diagnos och operation men med komplikationer.

Under sommaren 2017 började det kännas mer ont och jag fick en röntgenundersökning, som från vårdcentralen sades visa att jag hade ”bra benstomme, bra höftleder och ingen artros”. Jag var då tre månader från att fylla 87 och kände mig något förvånad. Har läst rekommendationer om att söka artrosskola från 50 årsåldern. Men kan man se en tidig artros?

Jag hade efter en tursamt skadefri hjärtinfarkt
(18 april 2012 med stent) ambitionen att följa kardiologernas rekommendationer om motion och deltog  i hjärtlungföreningens gymnastikprogram (på 1960-talet initierat av kardiologen Bengt W. Johansson i Malmö och därpå etablerat över landet). 

Läs hela artikeln här >


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser