den 9 oktober 2017

Birgitta och Cecilia är ”Årets Bröstvänner”


Den 29 april 2014 tog Birgitta Granström och Cecilia Graffman emot utmärkelsen Årets Bröst­vän på van der Nootska Palatset i Stockholm. Priset, som sedan 2006 delas ut av bröstcancer­sajten Breastfriends.se, går till en privatperson samt någon inom cancervården som på ett särskilt sätt stöttat bröstcancerdrabbade kvinnor.

Även om Birgitta och Cilla till en början inte var direkt nära vänner, valde Birgitta att stiga fram, ta plats och stötta sin väninna när beskedet kom att det var bröstcancer.
De lärde först känna varandra i och med att Birgittas dåvarande sambo arbetade tillsammans med Cillas man. Efter det att det tog slut mellan Birgitta och sambon fort­satte väninnorna att träffas en del, och i och med Cillas bröstcancer började de verkligen umgås och bli nära vänner.
En bra bröstvän ska finnas där så ofta som möjligt och framför allt lyssna. Det är viktigt att den drabbade slipper känna sig ensam. Att stötta anhöriga – som slits mellan jobb, hemarbete och skolor – är också viktigt, säger Birgitta.
– Jag hade tid och möjlighet att hjälpa och stötta Cilla. Jag ville underlätta deras vardag så jag lagade mat och gjorde matlådor till familjen. Det var mest på dagtid jag var där som ett stöd för Cilla och följde med på undersökningar, behandlingar och provade peruker, säger Birgitta Granström.
Att vara en bröstvän avslutas inte bara för att behandlingarna är slut. En bröstvän är man för livet, även när det så kallade vanliga livet tar vid och man är färdigbehandlad och till slut, förhoppningsvis, blir friskförklarad. Men tankarna på sjukdomen, livet och döden finns alltid där – då behöver man också en bröstvän.
– Hennes bröstcancer och alla våra samtal har gett mig andra värderingar i livet. Man blir en annan människa när man går igenom detta, både den som drabbas och de som står vid sidan. Man blir mer ödmjuk.

Läs hela artikeln här >


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas

Senaste numret


Annonser