den 13 juni 2023

Samband mellan övervikt och cancerrisk olika beroende av cancertyp och kön

Det är känt sedan tidigare att övervikt ökar risken för vissa typer av cancer. I en ny studie drar forskare från Uppsala universitet och SciLifeLab nu slutsatsen att inte bara mängden fett utan också fördelningen av fett i kroppen påverkar risken för cancer. Risken skiljer sig även åt mellan män och kvinnor och mellan olika typer av cancer. Resultaten presenteras i tidskriften Cancer Cell.

Mathias Rask-Andersen

Docent och forskare. Foto: David Naylor.

Åsa Johansson

Forskare. Foto: Mikael Wallerstedt.

− Kopplingen mellan fetma och cancer är väl känd bland läkare och forskare men kanske mindre känd hos den allmänna befolkningen. Observationerna i vår nya studie är viktiga för riskbedömning och kan också ge djupare förståelse för sjukdomsmekanismer vid fetma-relaterad cancer, säger Mathias Rask-Andersen, docent och forskare vid Uppsala universitet och försteförfattare till studien.

− Var i kroppen fettet lagras är också en viktig del av den fetma-relaterade cancerrisken. Fett som lagras i buken, så kallad bukfetma, anses oftast vara en större riskfaktor än underhudsfett. Eftersom både risken för cancer och fördelningen av fett i kroppen och skiljer sig mellan män och kvinnor så tyckte vi att det var viktigt att göra en noggrann undersökning av skillnader i risk mellan könen, säger Åsa Johansson, forskargruppledare vid Uppsala universitet och SciLifeLab, och senior författare till artikeln.

Studien utfördes med hjälp av data från UK Biobank, en stor prospektiv studie med nära en halv miljon deltagare från Storbritannien. Deltagarna rekryterades under åren 2006–2010 och var då 37–73 år gamla. Deras mängd och fördelningen av kroppsfett mättes och sedan dess har de följts upp i cancerregister.

Forskarna studerade 23 olika typer av cancer och fann att nästan alla typer, förutom cancer i hjärnan, livmoderhalsen och testiklarna, kunde kopplas till minst ett av måtten på fetma hos antigen män eller kvinnor.

Den starkaste kopplingen mellan fetma och cancerrisk hos kvinnor kunde ses för cancer i gallblåsan, livmodern och för adenokarcinom i strupen. Hos män kunde man se en stark koppling mellan fetma och bröstcancer, hepatocellulär cancer i levern och njurcellscarcinom. För fördelningen av fett kunde man också se skillnader i risk mellan män och kvinnor för colon-, strup- och levercancer. Till exempel var en större andel bukfett kopplat till större risk för skivepitelcancer i strupen hos kvinnor men inte hos män. Större mängd kroppsfett var också kopplat till större risk för hepatocellulärt carcinom hos män, men denna effekt kunde man inte se hos kvinnor.

− Det var också överraskande att se skillnader i effekt hos kvinnor före och efter klimakteriet. I vår analys kunde vi se att fetma var en riskfaktor för bröstcancer efter klimakteriet men inte före. Detta beror troligen på förändringen i produktionen av könshormoner som sker i samband med klimakteriet, säger Åsa Johansson.

− Idag är fetma den snabbast växande riskfaktorn för cancer. Det är därför viktigt att vi försöker förebygga och minska förekomsten av fetma, inte bara på grund av dess kopplingar till cancer, utan också till andra sjukdomar. Men det är också viktigt att vi inte glömmer andra riskfaktorer, särskilt rökning som är en stark riskfaktor för lungcancer och solens UV-strålning för hudcancer, säger Mathias Rask-Andersen.

Peer review/Observational study/People

Rask-Andersen et al. “Adiposity and sex-specific cancer risk" Cancer Cell, DOI: 10.1016/j.ccell.2023.05.010

Källa: Uppsala universitet.

Forskningen finansierades av Cancerfonden, Vetenskapsrådet, Sjöbergstiftelsen, Marcus Wibergs stiftelse och Marcus Borgströms stiftelse.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser