den 13 december 2024

Tät app gav bestående resultat mot urinläckage

Tät II-appen med olika träningar på undersidor. Bild: Kati Mets/Towe Wadensten.

En mobil-app som utvecklats vid Umeå universitet ger mindre besvär och förbättrad livskvalitet hos kvinnor som har problem med urinläckage och trängningar. En ny avhandling visar att förbättringarna med appen Tät® II, är tydliga på både kort och lång sikt.

Towe Wadensten

Doktorand. Foto: Mattias Pettersson.

– Många med urinläckage nås inte av behandling. Det kan vara på grund av att det känns jobbigt att ta upp besvären med sjukvården, eller att man inte vet att det går att behandla. Behandling via en app kan vara ett sätt att nå ut till fler personer, säger Towe Wadensten, doktorand vid Umeå Universitet.

För att behandla trängnings- och blandinkontinens brukar i första hand rekommenderas knipträning, att träna musklerna i bäckenbotten. För många kan även blåsträning vara en hjälp, att träna på att stå ut med kissnödighetskänslan och vänta med att gå på toaletten. Ibland kan psykologisk behandling vara bra, för att lära sig mer om hur tankar och beteenden kan hänga ihop med besvär med urinläckage.

Därutöver finns saker man kan pröva att förändra i sina levnadsvanor för att minska sina besvär. Appen Tät® II innehåller en kombination av knipträning, blåsträning, psykologisk information och råd om levnadsvanor.

Tät.nu-projektet grundades av professor emeritus Eva Samuelsson, med syftet att utveckla, utvärdera och implementera e-hälsointerventioner för urinläckage. Tidigare forskning inom projektet har visat att en annan app, Tät®, var en effektiv behandling för kvinnor med urinläckage vid fysisk ansträngning. För att kunna erbjuda behandling mot fler typer av urinläckage utvecklades appen Tät® II av Eva Samuelsson och Towe Wadensten, i samarbete med en grupp forskare samt enheten för IT-stöd och systemutveckling, ITS, vid Umeå Universitet.

Appen har utvärderats i en randomiserad kontrollerad studie som riktar sig till vuxna kvinnor med trängnings- eller blandinkontinens och som hade minst två läckage per vecka. De 123 studiedeltagarna lottades till att antingen få börja använda appen Tät® II direkt, eller att ingå i en kontrollgrupp. Efter 15 veckor gjordes och uppföljning, och sedan fick de som varit i kontrollgruppen också använda appen.

När studiedeltagarna hade haft appen i 15 månader gjordes en till uppföljning. Resultaten visade att 87 procent av dem som använde Tät® II upplevde förbättringar av sina symtom efter 15 veckor, jämfört med 30 procent i kontrollgruppen.

De som använde appen fick mindre besvär av både urinläckage och trängningar, och upplevde en förbättrad livskvalitet, jämfört med kontrollgruppen. Förbättringen var kliniskt signifikant och effekten av behandlingen även efter 15 månader. Majoriteten av deltagarna var nöjda, särskilt de som hade en bättre livskvalitet från början. De som efter behandlingen kände sig säkra på knipträningen eller kunde stå emot sina trängningar bättre var också ofta nöjda. Alla resultat var statistiskt säkerställda.

– Min förhoppning är att Tät® II i framtiden ska kunna erbjuda en första linjens behandling för de som är intresserade av appbehandling för den här typen av besvär. Nu vill vi gå vidare med att undersöka hur appen kan göras tillgänglig för vårdgivare och patienter på bästa sätt. En studie där appen görs tillgänglig inom vården är på gång säger Towe Wadensten.

Om disputationen
Towe Wadensten, Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, försvarade 6 december 2024 sin avhandling  App-baserad egenvård vid trängnings- och blandinkontinens hos kvinnor. Effekt, långtidsresultat och faktorer relaterade till patientnöjdhet.  Opponentprofessor Guri Rotveit, Institutt for global helse og samhällsmedisin, Universitetet i Bergen, Norge. Huvudhandledare Malin Sjöström.

Till avhandlingen:
https://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-231691

Källa: Umeå Universitet.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser