den 11 april 2023

Syntetisk byggställning kan hjälpa lungan att reparera sig själv vid KOL

I provröret ses den framtagna byggställningen och dess ihåliga struktur som efterliknar porositet i lungans alveoler. Det är i denna struktur som syreupptaget sker.

Genom att skapa en syntetisk ”byggställning” som efterliknar lungvävnad har forskare vid Lunds universitet gett lungceller förutsättningar för att påbörja uppbyggnaden av ny lungvävnad hos personer med lungsjukdomen KOL.

Kristina Sparreljung

Generalsekreterare Hjärt-Lungfonden Foto: Leonard Gren.

Gunilla Westergren-Thorsson

Professor. Foto: Johan Persson.

- Om forskning visar att det går att reparera den nedbrytning som sker i lungorna vid KOL kan det betyda en helt ny livssituation för de personer som lever med lungsjukdomen, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

400 000 till 700 000 människor i Sverige beräknas leva med lungsjukdomen KOL. I dag saknas botemedel mot den kroniska inflammation och vävnadsnedbrytning som sker i lungorna hos personer med KOL.  

Vid KOL bryts lungblåsorna ner och det uppstår stora hål i lungan, vilket medför att det strukturella stödet försvinner. Lungan säckar då ihop vilket gör att förmågan till syresättning minskar, något som i förlängningen leder till andningssvikt för den drabbade personen.

Eftersom strukturerna i lungan försvinner, har cellerna som försöker reparera lungan inte längre något att fästa på. Nu har en forskargrupp vid Lunds universitet skapat ett syntetiskt material som efterliknar lungvävnaden och kan ersätta luftblåsorna. Detta ger cellerna en ”byggställning” för att kunna påbörja uppbyggnaden av ny lungvävnad.

 - Vi hoppas att det syntetiska materialet kan föras in med en spruta i patientens lungblåsor och fylla upp deras hålrum så att lungvävnaden kan läka och patienten återfår sin lungfunktion, Säger Gunilla Westergren-Thorsson professor vid Lunds universitet och vice ordförande i Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Byggställningen, som forskarna liknar vid en porös tvättsvamp, har en mycket elastisk konsistens. På lång sikt är tanken, att den ska kunna komprimeras för att sedan injiceras med en spruta in i den skadade delen av lungan.

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, är en av de stora folksjukdomarna. Varje år dör 3 000 svenskar av sjukdomen och i världen är KOL den tredje vanligaste dödsorsaken.

Studiens namn och länk: Controlled release of growth factors using synthetic glycosaminoglycans in a modular macroporous scaffold for tissue regeneration

Tidskrift och publicering: Communications Biology, 8 december 2022

Forskningen har stöd från Hjärt-Lungfonden.

Bilden: 

Byggställningen, som forskarna liknar vid en porös tvättsvamp, har en mycket elastisk konsistens. På lång sikt är tanken, att den ska kunna komprimeras för att sedan injiceras med en spruta in i den skadade delen av lungan.


2 Kommentarer

Monica Karlsson

den 6 december 2023

När kan ”byggställningen” lanseras Väntar såå…på svar


Thore Härdelin

den 17 december 2023

Vore intressant att få en ungefärlig tid för när detta börjar kunna utnyttjas.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser