den 10 april 2025
Stora framsteg för behandling av typ 1 diabetes
De senaste årtiondena har det hänt en hel del med diabetesbehandling. I en ny studie har Per-Ola Carlsson, professor i medicinsk cellbiologi, fått lovande resultat. "Det här är första gången som någon har lyckats transplantera insulinproducerande celler till en annan individ utan immundämpande läkemedel", berättar han.

Per-Ola Carlsson
Professor i cellbiologi. Foto: Therese Isaksson.
Den behandling som har funnits för typ 1-diabetes sedan 1920-talet är insulinbehandling. Över åren har förbättrats, berättar Per-Ola Carlsson.
Man har fått snabbverkande, långverkande insulin och till och med sensorstyrda insulinpumpar. Men vi har inte kunnat erbjuda någon bot. Förhoppningsvis kan vi med det här nya konceptet vi jobbar med att erbjuda bot i framtiden.
Det har gjorts att transplantera insulinproducerande celler från en donator till en mottagare med typ 1-diabetes, utan att använda immundämpande läkemedel hos mottagaren.
Hur har ni lyckats med det här?
– Genom att genmodifiera de insulinproducerande cellerna på tre olika sätt innan vi har transplanterat cellerna. Genom de här genmodifieringarna upptäcks inte cellerna av immunförsvaret utan de går under radarn för immunförsvaret, säger Per-Ola Carlsson.
Hittills visar studien goda resultat och nu går forskarna vidare med nästa steg på vägen mot behandling av typ1-diabetes. De ska ta fram insulinproducerande celler från stamceller och framställa en genmodifierad läkemedelsprodukt som kan användas till väldigt många individer.
Läs mer: Lovande resultat efter transplantation mot diabetes
Källa: Uppsala universitet. Text: Annica Hult.