den 18 september 2024

Skånes universitetssjukhus får uppdrag att bedriva nationell högspecialiserad vård vid skelettdysplasier


Skånes universitetssjukhus och Region Skåne har tilldelats uppdrag att bedriva vård vid skelettdysplasier inom ramen för nationell högspecialiserad vård (NHV).

Skelettdysplasier innefattar en rad olika tillstånd som innebär att skelettet har en avvikande utveckling och tillväxt. Det leder till att armar, ben och bål i olika utsträckning drabbas av tillväxtstörningar och felställningar. Det är ett ovanligt tillstånd som ofta kräver avancerad vård.

Skånes universitetssjukhus är ett av fyra sjukhus som nu tilldelats uppdrag att bedriva vård vid skelettdysplasier. Uppdraget omfattar utredning vid oklar diagnos, upprättande av vårdplan för patienter med fastställd allvarlig skelettdysplasi, samt ställningstagande till avancerad behandling.

– Uppdraget innebär att vi får möjlighet att skapa en sammanhållen likvärdig vårdkedja för patienterna, där de får bedömning, utredning och diagnos hos oss men fortsatt vård på sitt hemsjukhus med stöd från oss. Uppdraget ökar möjligheterna till nationellt samarbete och forskning för att utveckla vården, inte bara inom skelettdysplasi utan även inom andra skelettavvikelser, säger Maria Elfving, överläkare inom barnmedicin på Skånes universitetssjukhus.

Skånes universitetssjukhus följer redan idag cirka 75 barn och vuxna med denna diagnos. Vid ungefär fem tillfällen om året görs fosterdiagnostik då det finns misstanke om skelettdysplasier. I och med uppdraget beräknar Skånes universitetssjukhus att ta emot ytterligare cirka 10 till 20 patienter per år.

Fakta: Nationell högspecialiserad vård (NHV)

  • Det är nämnden för nationell högspecialiserad vård vid Socialstyrelsen som beslutar om vilka regioner och sjukhus som får i uppdrag att bedriva nationell högspecialiserad vård i offentlig regi.
  • Syftet med nationell högspecialiserad vård är att vården ska bli mer effektiv och vårdkvaliteten bättre om verksamheten koncentreras till färre sjukhus.
  • Här kan du läsa mer om nämndens beslut: Steg 7: Nämndbeslut - Socialstyrelsen
  • Här kan du läsa mer om Skånes universitetssjukhus och Region Skånes NHV-uppdrag: Nationell högspecialiserad vård

Övriga regioner för vård vid skelettdysplasier inom ramen för nationell högspecialiserad vård (NHV): Region Stockholm, Region Uppsala och Västra Götalandsregionen.

Källa: Skånes universitetssjukhus.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser