den 22 juli 2024

Obesitaspatienter erbjuds nytt behandlingsupplägg

Mer än hälften av Sveriges befolkning lider av övervikt eller obesitas. Obesitas, det vill säga BMI över 30, ökar risken för flera allvarliga hälsotillstånd och många av dessa personer passerar både primärvården och sjukhusvården. På Primärvårdens hälsoenhet i Växjö arbetar man med obesitaspatienter med BMI 30-35 och erbjuder sedan årsskiftet en ny behandling med fokus på att nå både snabba och långsiktiga resultat.

Ulrika Frick

Samtalsterapeut.

Katja Koivisto Jeppsson

Dietist.

Obesitas är en kronisk komplex sjukdom som ofta kräver livslångt underhåll med hälsosamma levnadsval. Många av de drabbade lider också av stigmatisering från omgivningen, och har ökad risk för ångest och depression. Trots detta har det först nu kommit nationella riktlinjer som stöd för att utveckla obesitasvården.

— Hälso- och sjukvården behöver bli bättre på att möta patienter med obesitas och öka sin kunskap om denna sjukdom. Att just stigmatiseringen lyfts i de nationella riktlinjerna är väldigt bra och viktigt för utvecklingen, säger Ulrika Frick, samtalsterapeut vid Primärvårdens hälsoenhet i Växjö.

Behandling i grupp i centrum

Behandlingen sker i gruppform under ett års tid, där patienterna träffas intensivare i början. Träffarna glesas sedan ut till månadsuppföljningar. Vid samtliga tillfällen ges patienterna information, strategier till beteendeförändring och tid för reflektion. Uppföljning sker år två och tre.

Då forskning har visat att det är av stor betydelse att patienten går ner snabbt i vikt i början innefattar den första tiden en pulverbaserad diet, där patienterna endast intar kostersättning. Det är ett effektivt sätt att uppnå viktnedgång och forskningen visar att resultatet blir mer varaktigt, än vid en långsam viktnedgång.

— Det krävs en stor uppoffring för patienterna men ger dem utrymme att fokusera på andra aspekter av deras hälsa för en period, tillägger Katja Koivisto Jeppsson, dietist vid Primärvårdens hälsoenhet som varit med och tagit fram det nya behandlingsupplägget.

Bygger på ACT

ACT (Acceptance and commitment therapy) är den metod som genomsyrar mer eller mindre alla gruppträffar. Behandlingen har en tydlig plan för att stödja patienterna i deras livsstilsförändring. Fakta, dialog och reflektion rör också kost, motion och stress.

Förutom att dela erfarenheter med varandra kan gruppen fungera som stöd och tillsammans arbeta mot sina mål: Anledningen till att vi vill ha behandling i grupp är dels evidens och dels gruppdynamikens effekt - det är helt fantastiskt hur gruppen hjälper varandra och hur fina de är mot varandra, säger Ulrika.

70 procent har nått målet vid första uppföljningen

Under januari startade den nya gruppbehandlingen på Primärvårdens hälsoenhet. Ungefär 50 patienter är just nu i pågående behandling, endera i Växjö eller i Ljungby. Den intensiva fasen är precis genomförd och patienterna kommer framåt träffas för månadsvisa uppföljningar. För en verksam behandling ska viktreduktion om 10% uppnås, ett resultat som också ska bibehållas efter 12, 24 och 36 månader. 70% av patienterna i pågående behandling har uppnått den planerade viktminskningen.

En bit på väg

Det nya behandlingsupplägget är ett välkommet och efterfrågat tillskott i en annars ganska marginaliserad fråga, vilket avsaknaden av nationella såväl som lokala riktlinjer har varit ett kvitto på. Primärvårdens hälsoenhet välkomnar remisser på vuxna Kronobergare med BMI 30-35.

— Nu pågår ett övergripande arbete inom regionen, på hur vårdprocessen för denna patientgrupp ska se ut, inte minst för de med högre BMI, säger Louise Lyster, avdelningschef på primärvårdens hälsoenhet.

— Då behandlingsupplägget är omfattande och ställer höga krav på patienten är det av värde att remittera endast de patienter som är motiverade till behandling. Aktuell vikt och längd, alternativt BMI är avgörande för behandlingsstart.

Källa: Region Kronoberg.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser