den 6 februari 2024

Nytt SmiLe-bolag inom cancerdiagnostik reser 8,6 MSEK

Foto: Canstock, arkiv.

Reccan AB har framgångsrikt genomfört en nyemission om 8,6 miljoner kronor. Kapitalet ska användas för att slutföra de sista stegen inför en CE-märkning av bolagets banbrytande test som möjliggör tidig diagnos av cancer i bukspottkörteln, en cancerform med hög dödlighet. Reccan är antaget till SmiLes inkubatorprogram.

Roland Andersson

Professor.

Malin Bornschein

VD Reccan AB.

Avsaknad av tidiga symtom gör tidig diagnostik av bukspottskörtelcancer utmanande. För att förbättra prognosen för dessa patienter har Reccan utvecklat ett effektivt immunanalytiskt test. Testet, baserat på professor Roland Anderssons snart 40 år av forskning vid Lunds universitet och kirurgisk erfarenhet, analyserar fem specifika biomarkörer i enkla blodprov. 

Reccans Immunoassay-test ger, med hjälp av bolagets mjukvara, resultat med hög specificitet och känslighet. Det är tänkt att i första hand ge personer som tillhör riskgrupper möjlighet till regelbundna tester. Riskgrupper är exempelvis de personer som har ärftlig risk och de som får diabetes sent i livet.  

Roland Andersson, som även är bolagets grundare, har ett stort kontaktnät inom kirurgi och forskning inom bukspottkörtelcancer vilket förväntas underlätta framtida utveckling.

– Vi är fast beslutna att förändra den höga dödligheten i bukspottkörtelcancer med hjälp av vårt test som kan hitta cancern i tid för att möjliggöra behandling. Vår plan är att efter kliniska studier lansera Reccan Immunoassay under 2025. Att vi nu får hjälp av SmiLe med vår affärsutveckling betyder enormt mycket för bolaget, säger Malin Bornschein, vd för Reccan. 

– Det är jättespännande att få välkomna ännu ett bolag som är baserat på världsledande forskning till inkubatorprogrammet. Reccans test har potential att rädda många liv, vilket är vår ultimata ambition. Cancer i bukspottkörteln ger ofta kort förväntad livslängd efter upptäckt, så det är av stor vikt att ett enkelt diagnostiskt test kommer ut på marknaden, säger Ebba Fåhraeus, vd för SmiLe Incubator. 

Sandberg Development och Strandberg Kapitalförvaltning deltog i den aktuella kapitalanskaffningsrundan tillsammans med nuvarande ägare samt företagets vd och tekniska chef. 

Källa: SmiLe Incubator.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser