den 28 september 2023

Ny forskning: stigmatisering hinder för kvinnor att söka hjälp vid alkoholberoende

Foto: Canstock, arkiv.

Mäns drickande har minskat de senaste åren, men kvinnor dricker fortsatt lika mycket som tidigare år. Detta visar hälsoföretaget Feelgoods Jobbhälsorapport 2023 och deras experter på skadligt bruk ser att kvinnor är mindre benägna att söka hjälp för sitt beroende. Resultatet stärks av nypublicerad forskning från alkoholforskaren Sara Wallhed Finn som visar att grundproblemet för att inte söka hjälp är en stigmatisering av kvinnor med alkoholberoende. (1)

Sara Wallhed Finn

Psykolog och alkoholforskare. Foto: Magnus Fond.

Annica Henriksson

Nämndemansgården.

Alkoholforskaren Sara Wallhed Finn på Karolinska institutet ser i sin helt nya forskning, baserad på tre nya studier, att kvinnor inte söker hjälp för alkoholberoende på grund av den stigmatisering som finns i samhället.[1]  

- Problemet är de som hamnat i ett beroende och faktiskt inte söker hjälp eftersom att ha problem med alkoholen är så skamfyllt och stigmatiserat. Här är tyvärr tröskeln att söka hjälp särskilt hög för kvinnor.  Vi måste minska detta stigma i samhället om kvinnor ska lyckas få bukt med sitt beroende, säger Sara Wallhed Finn.

Nämndemansgården, Sveriges äldsta behandlingshem, upplever att det är olyckligt att kvinnor inte söker hjälp i samma utsträckning som män gör.

- Vi vill se fler kvinnor som tidigt vågar söker hjälp för sitt skadliga bruk eller beroende. När kvinnorna väl söker hjälp för sitt beroende har de ofta haft en mångårig kontakt med vården dit de sökt sig för olika problem som stress, ångest eller olika diffusa fysiska symtom och där vården missar att symtomen kan handla om hög alkoholkonsumtion eller annat substansmissbruk. Därför är det är oerhört viktigt att sjukvården, företagshälsovården och psykiatrin tidigt, genom olika screeningsverktyg och samtal, blir bättre på att upptäcka skadligt bruk eller beroendesymtom. Vi vet även att kvinnor har en ökad sårbarhet i relation till alkoholrelaterade skador jämfört med män. När kvinnorna väl söker hjälp för sitt beroende får de också oftast relativt snabbt hjälp, säger verksamhetschef Annica Henriksson på Nämndemansgården.

Redan 2015 togs det upp i politiken att vården måste ha andra strategier för att bemöta kvinnor. Men sedan har inte så mycket mer hänt, enligt Annica Henriksson och hennes kollegor på Nämndemansgården.

Sara Wallhed Finns forskning.

Dags att minska stigmatiseringen av alkoholberoende | NVC (nordicwelfare.org)

Om Feelgood

Feelgood är Sveriges ledande hälsoföretag för det moderna arbetslivet. Vi hjälper företag och organisationer att förbättra produktivitet och sänka kostnader genom att arbeta systematiskt och förebyggande med arbetsmiljö, hållbar hälsa, ledarskap, medarbetarskap, skadligt bruk och vid behov rehabilitering eller krishantering.

Vi har idag drygt 1 000 medarbetare som möter kunderna både digitalt och på 127 platser i Sverige. Totalt omfattar Feelgoods 8 000 kunder 1,2 miljoner medarbetare. Feelgood grundades 1995 och ägs sedan 2021 av den finska vårdkoncernen Terveystalo Healthcare OY. www.feelgood.se

Jobbhälsorapporten 2023

Feelgoods hälso-, arbetsmiljö- och livsstilsundersökning HALU visar att drygt 20 procent av yrkesarbetarna svarar att de har en riskkonsumtion och drygt 16,7 procent av tjänstemännen. Trots detta vill få ändra sina alkoholvanor. Av de som svarat att de dricker alkohol fyra gånger i veckan eller mer, är det bara tre av tio som tänker ändra sina vanor. Varje år svarar runt 20 000 personer på de cirka 140 enkätfrågorna i HALU, som är Feelgoods omfattande hälso-, arbetsmiljö- och livsstilsundersökning.

https://feelgood.se/fou/jobbhalsorapport

Tord Amré


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser