den 4 april 2024

Ny forskning kan ge färre förlorade träningsdagar per säsong hos idrottare

Foto: Canstock, arkiv.

Att komma tillbaka till träningen mer effektivt efter sjukdom kan ha ett stort värde för åtskilliga idrottare. Många idrottare drabbas oftare än genomsnittet av övre luftvägsinfektioner, något som kan påverka avgörande tidpunkter som intensiva perioder av träning och tävlingar negativt. Nyligen presenterades forskning som potentiellt kan bidra till färre förlorade träningsdagar hos idrottare av Glen Davison, professor i idrotts- och motionsvetenskap och forskare inom träningsimmunologi vid University of Kent, England, under Internationella Olympiska Kommitténs (IOK) globala konferens om förebyggande av skador och sjukdomar inom idrott.

Glen Davison

Professor och forskare. Foto: University of Kent.

”Ibland är det omöjligt för idrottare att undvika den ökade risken för övre luftvägsinfektion, som under hårda och stressiga träningsperioder, perioder med ökat resande och kontakt med många människor. Alla insatser som kan hjälpa till att minska denna risk eller bidra till ett snabbare tillfrisknande vid en övre luftvägsinfektion kan därför vara till nytta för idrottarens övergripande träning och prestation. Kort och gott, färre förlorade träningsdagar per säsong”, säger Glen Davison, universitetsprofessor i idrotts- och motionsvetenskap och forskare inom träningsimmunologi vid University of Kent, England.

IOK:s konferens om förebyggande av skador och sjukdomar inom idrott samlar var tredje år världsledande forskare, idrottsläkare, läkare och personer som arbetar med världens toppidrottare. Under konferensen presenterade Glen Davison sin forskning ”Effekter av ColdZyme munspray på varaktigheten av övre luftvägsinfektion (ÖLI) och virusmängd hos uthållighetsidrottare”.

”Preliminära resultat visar en signifikant lägre virusmängd för rhinovirus när vi jämförde munsprayen med placebo. Jag är mycket förväntansfull inför att få se de fullständiga resultaten när alla data samlats in och analyserats.”

Abstraktet gällande de preliminära resultaten från studien har nu som en uppföljning, utöver presentationen under IOC konferensen, även publicerats i den medicinska tidskriften British Journal of Sports Medicine. De slutgiltiga resultaten av studien förväntas under fösta halvan av 2024.

Forskningen har genomförts med hjälp av oberoende ekonomiskt stöd från Enzymatica, det svenska medicintekniska bolag som har utvecklat ColdZyme. Glen Davison har i sin tur bedrivit forskning inom området under två decennier, med huvudsakligt fokus på utvärdering av produkter och åtgärder som kan bidra till att förhindra övre luftvägsinfektion hos idrottare och/eller hjälper idrottare att snabbare komma tillbaka helt till träningen efter en övre luftvägsinfektion.

”Det var så jag först kom i kontakt med munsprayen vilket ledde till mina inledande efterforskningar. Mitt intresse är träningens effekter på immunsystemet och motståndskraft mot infektioner, särskilt övre luftvägsinfektioner, som förkylning.”

Glen Davis och hans forskarteam påbörjade forskningen för sju år sedan och den första studien publicerades år 2020. En signifikant milstolpe från den första studien var att munsprayen visade signifikant färre symtomdagar och lägre allvarlighetsgrad av övre luftvägsinfektioner jämfört med kontrollgruppen. En annan viktig slutsats i den första studien var att styrkan i resultatet är beroende av följsamhet avseende användandet av produkten.

"Detta var intressant eftersom det bidrar till att stödja hypotesen om hur produkten fungerar – det vill säga att de med högre följsamhet fick maximal nytta.” Ur ett vetenskapligt perspektiv konstaterar Glen Davison att de bästa studierna alltid är dubbelblinda, där forskarna inte vet vilka deltagare som får den riktiga produkten eller placebo förrän alla analyser är slutförda, och att studierna är förregistrerade i register över kliniska prövningar.

"På så sätt säkerställs fullständig objektivitet och helt robusta, giltiga resultat. Jag ser fram emot att fortsätta utforska effekterna på andra virus och patogener som förknippas med övre luftvägsinfektioner, och vilka effekter vi kan upptäcka som kan bidra till färre förlorade träningsdagar för idrottare eller kanske till och med förhindra övre luftvägsinfektioner över huvud taget", avslutar Glen Davison.

Fakta: ”Effekter av ColdZyme munspray på varaktigheten av övre luftvägsinfektion (ÖLI) och virusmängd hos uthållighetsidrottare”

Forskarna undersöker effekten av ColdZyme munspray på olika parametrar av infektioner i de övre luftvägarna, inklusive virusmängd, i en randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad studie, där deltagarna i övrigt lever som vanligt. Deltagarna är idrottare i uthållighetssporter som löpning, cykling och triathlon.  Preliminära resultat visar att ColdZyme signifikant minskar mängden rhinovirus, den vanligaste orsaken till förkylning. Dessutom upplevde deltagare som använde ColdZyme signifikant mindre allvarliga symptom på halsont än de som använde placebo. Den färdiga studien förväntas bli klar 2024. Studien bygger vidare på en tidigare studie från 2020 som visade att ColdZyme minskar varaktigheten och symptomen av förkylning hos idrottare inom uthållighetssporter.

Studien är prövarinitierad, prospektiv, dubbelblind, placebokontrollerad och randomiserad. Hittills omfattas totalt 160 idrottare inom uthållighetssporter, indelade i två grupper där den ena fått ColdZyme och den andra placebo. Deltagarna har fört en träningsdagbok samt dagligen fyllt i en enkät om symptom i de övre luftvägarna. När deltagare har upplevt symptom har de instruerats att ta svalgprover och börja använda munsprayen enligt instruktion.

Läs abstraktet här: https://bjsm.bmj.com/content/58/Suppl_2/A188.2

Fakta: IOK:s Världskonferens om förebyggande av skador och sjukdomar inom idrott
IOK:s Världskonferens om förebyggande av skador och sjukdomar inom idrott är den främsta internationella konferensen för dem som är intresserade av kliniska aspekter av idrotts- och träningsmedicin. Deltagarna representerar de främsta internationella auktoriteterna inom förebyggande av skador och sjukdomar och är ett tillfälle för den globala idrotts- och träningsmedicinska gemenskapen att mötas ansikte mot ansikte.

Källa: University of Kent.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att visas


Annonser