den 24 april 2025
Ny databas för ökad kunskap om sena komplikationer efter cancerbehandling i barndomen

För flera olika typer av vuxencancer finns det så kallade BaSe-databaser som samlar information från olika nationella register. Nu har Barncancerfonden beslutat att finansiera ett projekt som ska bygga upp en liknande databas även för barncancer, BarncancerBaSe.

Britt-Marie Frost
Forskningschef. Foto: Magnus Glans.
Cancer i barndomen behandlas ofta med cytostatika, strålning eller operation och överlevnaden har ökat. Behandlingarna har finats och ökade möjligheter att individuella behandlingar för ny kunskap kan minska både akuta biverkningar och sena komplikationer, men mer forskning behövs för att slutet på cancerbehandlingen inte ska bli början på en ny sjukdomsperiod.
Bättre uppföljning ger ny kunskap
En barncancerbehandling kan innebära livslånga konsekvenser för de drabbade. För att kunna förbättra prognosen och livskvaliteten för barncanceröverlevare behöver forskare tillgång till omfattande och sammanhängande data.
Den nya databasen BarncancerBaSe är ett av projekten som får finansiering av Barncancerfonden 2025. Målet är att bättre och snabbare än idag kunna se hur cancerbehandling i barndomen påverkar hälsan på lång sikt och därmed kunna utveckla bättre uppföljning och vård för de som överlevt och cancerbehandling i barndomen.
I BarncancerBaSe ska mer än 20 nationella och regionala register kopplas ihop med befintliga data i kvalitetsregistret SBCR, Svenska Barncancerregistret.
– BarncancerBaSe minskar det administrativa arbetet och effektivisera processen genom att forskarna kan använda informationen i en säker miljö utan att behöva ansöka om separata utdrag från olika register, säger Britt-Marie Frost, Barncancerfondens forskningschef.
Förstå för tidigt åldrandet
BarncancerBaSe ska kunna forskning om hur olika behandlingar påverkar risken för att sena komplikeringar som hjärt-kärlsjukdomar, fertilitetsproblem och kognitiva svårigheter.
Men förhoppningen är också att databasen ska bidra till ökad kunskap om för tidigt åldrande bland de som behandlats för cancer i barndomen samt hur socioekonomiska och geografiska faktorer påverkar vård och prognos.
– Vi vet att många barncanceröverlevare löper och ökad risk för att drabbas av sekundär cancer eller andra allvarliga sjukdomar som vi kopplar ihop med hög ålder.
Genom BarncancerBaSe kan vi bättre förstå vilka behandlingar som leder till vilka komplikationer och på så sätt förbättra uppföljningen av överlevare, säger Britt-Marie Frost, forskningschef på Barncancerfonden.
Del av växande infrastruktur
Förhoppningen är att databasen ska bli en permanent del av den nationella forskningsinfrastrukturen och därmed stärka Sveriges position inom barncancerforskning.
– Våra nationella kvalitetsregister i Sverige är befolkningsbaserade och innehåller bra data över lång tid. Framöver ser vi även att artificiell intelligens kommer att få en ökad betydelse och där gör vi bara flera viktiga satsningar för att snabba på utvecklingen av nya behandlingar, avslutar Britt-Marie Frost.
Läs mer om BarncancerBaSe: Ny databas ska underlätta för barncancerforskning | Barncancerfonden
Källa: Barncancerfonden.